Arnøy Laks AS hever kjøp av vekst til fastpris, opplyser de i en melding sent i ettermiddag. Dette begrunner selskapet med en todelt innfallsvinkel.

– For det første er prismekanismene for MTB endret etter innføringen av grunnrenteskatten. For det andre – som et lokalt eid selskap, der man etter endring av verdsettelsesprinsippene på våre tillatelser sitter med stort potensial for en betydelig økt formuesskatt for våre aksjonærer, er det også viktig å skape legitimitet for at de nye mekanismene for verdsettelse av konsesjoner i unoterte selskap er feil, skriver daglig leder i Arnøy Laks, Håvard Høgstad, i meldingen.

Antall tonn og prisen som er betalt i kjøpet som nå heves er ikke opplyst i meldingen.

Salaks tar samme grep

Også Salaks uttaler i en melding onsdag ettermiddag et de er nødt til å levere tilbake kjøpt vekst:

– Salaks as har etter sin gjennomgang og risikovurdering konkludert med at den politiske usikkerheten og påfølgende risiko fører til valget at vi er nødt til å levere tilbake kjøpt vekst, skriver daglig leder i selskapet, Ken Rune Bekkeli. Heller ikke Salaks har oppgitt antall tonn og pris i kjøpet som heves.

Tidligere onsdag meldte Cermaq, SinkabergHansen, Edelfarm og Gratanglaks at de hever sine vekstkjøp.

Utsetter planlagte investeringer

Måsøval er sist i rekken av selskaper som så langt har varslet at de hever sitt kjøp av produksjonskapasitet (MTB) etter forslag om innføring av grunnrenteskatt.

– Den norske regjeringens forslag om å innføre en grunnrenteskatt på produksjon av laks i Norge på 40 %, er en særskatt på havbruksselskap som i dag skaper verdier og arbeidsplasser i mange små kystsamfunn i Norge. Måsøval AS benytter med dette som bakgrunn retten til å heve sitt kjøp på 116 tonn MTB til fastpris i produksjonsområde 6, går det fram av en børsmelding fra selskapet.

Måsøval opplyser i samme melding av selskapet inntil videre også vil utsette planlagte investeringer for mer enn 1 milliard kroner.

– Dette vil ha betydelige negative ringvirkninger for våre leverandører og de kystsamfunn vi driver vår virksomhet i, skriver selskapet i meldingen.