– Selv om sykdomssituasjonen i oppdrettsnæringen ikke er forverret, er ikke fiskehelsen tilfredsstillende. Det er god kontroll på bakterielle sykdommer, men fortsatt utfordringer med virussykdommer og såkalte produksjonssykdommer. Det er også for høy dødelighet hos oppdrettsfisk og rensefisk. Dette er forhold vi følger tett i dialog med næringene, sier administrerende direktør Ingunn Midttun Godal i Mattilsynet i en pressemelding.

Mattilsynet kom fredag med sin årsrapport for 2019.

I rapporten står det at av de listeførte sykdommene er det særlig parasitten lakselus og virussykdommene Pankreassjukdom (PD) og Infeksiøs lakseanemi (ILA) som preger sykdomsbildet:

«Det pågår to PD-epidemier i Norge forårsaket av to varianter av PD-viruset (SAV 2 og SAV 3). Sykdommen begrenses gjennom etablering av kontrollområder der sykdommen er etablert. Det er en grunn til bekymring at PD-varianten SAV2 for første gang er påvist i Rogaland, og det er fortsatt utbrudd av denne varianten i Trøndelag. Disse områdene grenser til områder som i dag er fri for PD».

Ekstra aktsom

Mattilsynet mener det at sykdommen har hatt en større geografisk utbredelse de to siste årene, gir grunn til å være ekstra aktsom med tanke på å forebygge og bekjempe utbrudd.

I tillegg til ILA og PD er flere ikke-listeførte sykdommer årsak til dårlig helse og velferd hos oppdrettsfisk. Dette gjelder blant annet Hjerte- og skjelettmuskelbetennelse (HSMB) og Kardiomyopatisyndrom (CMS), også kalt hjertesprekk.

«Det er en økende forekomst av bakteriesykdommen Pasteurella sp. hos laks i lokaliteter på Vestlandet. Infeksjon med denne bakterien er kjent hos oppdrettet rognkjeks selv om det også tidligere har vært utbrudd hos laks», står det i rapporten.

De skriver videre at det er påvist ett nytt tilfelle av Gyrodactylus salaris.

Fortsatt høy dødelighet

Ifølge Fiskehelserapporten for 2019 er det noe nedgang i prosentvis dødelighet hos laksefisk på landsbasis sammenlignet med 2018. Det er imidlertid store geografiske variasjoner.

«Den økte dødeligheten i Nordland og Troms kan skyldes algeoppblomstringen som i mai førte til et tap på anslagsvis åtte millioner laks. I påvente av gode velferdsindikatorer er dødelighet en viktig indikator for å vurdere fiskevelferd i oppdrettsanleggene», skriver Mattilsynet.

Nye mattrender, klimaendringer og nye råvarer til mat, vil sammen med det grønne skiftet kunne gi nye utfordringer for trygg mat, ifølge rapporten. Også økt import av matvarer kan utfordre mattryggheten.

– EU har vedtatt «Green Deal» og Farm to Fork-strategien, som gir et nytt ambisjonsnivå for hvordan vi skal få en mer bærekraftig bruk av ressurser, en mer sirkulær økonomi og redusert matsvinn. EU har også vedtatt forbud mot bruk av plast til engangsbruk. Å utrydde sult, sikre rent vann, sikre bærekraftig forbruk og bevare biologisk mangfold og liv i sjøen og på land er mål som er direkte relatert til Mattilsynets samfunnsoppdrag, sier Godal.

Les også: