Teknologien og metoden bak kjølingen ble patentert i 2019 og det ligger flere års forskning og utvikling bak, skriver Skaginn 3X i en pressemelding. Den islandske utstyrsleverandøren leverer sitt Sub-Chilling-system til anlegget på Herøy, som er et av Mowis fem slakterier i Norge.

– Vi er stolte av å få Mowi som kunde og at en så stor aktør velger vår løsning. Dette blir det største lakseslakteriet som bruker vår patenterte kjøleteknologi, sier Magni Veturlidason, daglig leder i Skaginn 3X, i meldingen.

Systemet kjøler ned fisken uten å bruke is. Fisken i seg selv blir kjølemiddel og holder seg under null grader lenger enn metoden med tradisjonell bruk av is, ifølge Skaginn 3X. Dette skal gi bedre kvalitet og forlenge holdbarheten med opptil sju dager.

– Hvis du velger å bruke bare 10 prosent av den vanlige mengden is for å bevare fuktighet i kassene, reduserer du fortsatt både kostnader og miljøavtrykket betydelig, da vekten av is i hver semitrailer med tradisjonell metode er omtrent 4–5 tonn sier Veturlidason.

Sub-Chilling-teknologien er brukt i fiskeindustrien og på fiskebåter i flere år både i Norge og på Island.

– Vi ser store muligheter i Norge for våre løsninger, da landet er verdens største lakseeksportør, sier Veturlidason i meldingen.