Selskapet har inngått kontrakt med Mowi på levering av patentert tubenote til syv ulike oppdrettsanlegg i Norge. Total kontraktverdi er på omtrent 100 millioner norske kroner.

– Det er utrolig kjekt. Det er et gjennombrudd og en stor anerkjennelse i forhold til satsingen på den patenterte tubenotløsningen som er utviklet gjennom flere år, sier salgsdirektør Nordic i Akva Group, Hans-Øyvind Sagen til IntraFish. Han opplyser at det er Mowi som har kjøpt tubenøtene.

Tubenot
  • Tubenot er et konsept som er utviklet for å forebygge mot luseangrep på laks. Enkelt sagt skilles lus og laks ved at en «tube» i midten av laksemerden blir tilnærmet lusefri.
  • Laksen svømmer opp gjennom denne «lusefrie korridoren» når den skal fylle luftblæra. Inni tuben, som kan være 60 til 90 meter i omkrets, skjer også fôringen av laksen.
  • AKVA group - gjennom selskapet Egersund Net - har utviklet tubenot-løsningen siden 2012. Kilde: Akva Group

Har testet løsningen

Kommunikasjonssjef i Mowi, Ola Helge Hjetland, bekrefter at de har lagt inn bestilling på tubenøtene og sier at de har tro på konseptet.

– Vi har testet konseptet på forskningsanlegget vårt i Rogaland over en tid og ser at dette konseptet kan væra med å bidra i kampen mot lus, sier Hjetland. Han kan ikke fortelle ved hvilke lokaliteter tubenøtene vil bli brukt enda.

I en pressemelding sier Akva Group at kunden også har bestilt samme type tubenot-konsept til en lokasjon i Skottland.

– Det blir også spennende å se konseptet i bruk utenfor Norges grenser, sier Sagen i meldingen.

Salgsdirektør Nordic i Akva Group, Hans-Øyvind Sagen. Foto: Akva Group

Utviklet av Egersund net

Datterselskapet til Akva Group, Egersund net, har utviklet luseverktøyet. Ifølge selskapet skal løsningen både redusere påslag av lus og forebygge rømming.

– Vi har stor tro på tubenot som en effektiv bidragsyter mot utfordringer knyttet til lakselus. Hvis man i perioder med stort lusepress greier å skille lus og laks uten at det går på bekostning av hverken fiskevelferd eller produksjonseffektivitet, så vil det kunne redusere selskapenes produksjonskostnader betydelig – og øke fiskevelferden tilsvarende, sier Sagen.

Havforskingsinstituttet har dokumentert redusert lusepåslag med 75 prosent i vitenskapelige forsøk ved bruk av den nye merdtypen i kommersielle oppdrettsanlegg.

Les også: