(Oppdatert onsdag kl 09:50 - det er Innovasjon Norge, ikke Norges forskningsråd, som administrerer ordningen)

Klyngen NCE Seafood Innovation Cluster i Bergen har status som «Norwegian Centres of Excpertise». Det vil si at de er med i et program som styres av Innovasjon Norge og får offentlig støtte for å «gi økt verdiskaping og fornyelse i næringslivet».

En rekke oppdrettere, leverandører, offentlige aktører samt selskaper som DNB, Kontali og Thommessen er medlemmer – men ikke lengre Mowi.

Daglig leder Nina Stangeland opplyser at Mowi valgte å trekke seg ut av klyngen i sommer.

– De har over mange år vært aktivt involvert i eierskap, aktiviteter, prosjekter og styre med Alf-Helge Aarskog (tidligere konsernsjef, red.anm.), sier Stangeland til IntraFish.

I dag er det tidligere Ewos-toppsjef Einar Wathne som er styreleder.

– Er dere skuffet over at de gikk ut?

– Vi synes naturligvis at det er synd at de trekker seg ut, men vi har nytt godt av samarbeidet med dem tidligere, sier Stangeland.

Prioriteringer

Kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad i Mowi sier at det handler om prioriteringer. I en epost skriver han;

– Vi har gjennom mange år bidratt aktivt i samarbeidet. Som alle andre selskaper vurderer vi hele tiden hva vi har tilgjengelig av tid og ressurser, og etter en slik vurdering valgt å avslutte engasjementet vårt i NCE Seafood. NCE Seafood har i mange år lagt ned et godt arbeid for næringen, og vi ønsker de lykke til videre, skriver Nævdal-Bolstad.

Det er ikke avklart hva som blir Mowi sin rolle i ulike NCE Seafood-prosjekter, herunder prosjektet Aquacloud som omhandler digitalisering og kunstig intelligens.