Massesøksmålet er ført på vegne av et New York-basert catering-selskap.

Laksegiganten ble i søksmålet anklaget for villedende markedsføring da de kalte røkt laks av merket Ducktrap «bærekraftig» og «øko-vennlig». Som del av det foreslåtte forliket vil selskapet måtte slutte å bruke begrepene «bærekraftig» og «øko-vennlig» fra noen av produktene de selger i USA.

– Flere harde forhandlingsrunder

Ifølge rettsdokumenter som ble gjort tilgjengelig tidligere denne uken kom partene til enighet i februar.

– Etter flere harde forhandlingsrunder har partene kommet til en rettferdig, tilstrekkelig og rimelig løsning, heter det i papirene.

Per torsdag kveld gjensto det for sakens dommer å formelt godkjenne avtalen partene har kommet frem til.

Søksmålet ble sendt inn i november i fjor, og deler flere likheter med et annet søksmål innlevert av en forbrukerrettighetsgruppe, som kommer med tilsvarende anklager mot Ducktrap-produktene.

Det var Neversink General Store, en bedrift som driver en bensinstasjon og catering-virksomhet, som saksøkte Mowi. Bedriftens advokater uttaler at de ikke er i tvil om at deres klient til slutt ville ha vunnet frem i søksmålet, men forklarer at forliket løser tvisten.

Blant bedriftens anklager var at Ducktrap-markedsføringen ikke fulgte The Federal Trade Commisions retningslinjer for å kalle produkter «bærekraftig» og «øko-vennlige». I søksmålet blir Ducktrap-produktene også anklaget for å lure forbrukere til å tro at laksen ble produsert i den amerikanske delstaten Maine.

– I virkeligheten kom produktene den fra industriell oppdrett utenfor USA, står det i søksmålet.

To års forbud

Som følge av forliket vil ikke Mowi ha lov til å bruke begrepene «Sustainably sourced», «All natural» og «natural smoked salmon from Maine» på noen av Ducktrap-pakkene de neste to årene. Samtidig forbyr ikke søksmålet Mowi fra å bruke denne ordlyden eller lignende fraser på andre produkter som kvalifiserer.

Mowi er også blitt saksøkt som del av et prisfiksingssaksmål i Canada og USA, og er under etterforskning i Europa for å medvirke til å kontrollere prisene. Justisdepartementet i USA har også åpnet en kriminaletterforskning som undersøker mulige brudd på kartellforebyggende lovgivning, der Mowi og flere andre oppdrettsselskaper er inkludert.

Til IntraFish opplyser Mowis kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland at selskapet ikke ønsker å kommentere det foreslåtte forliket torsdag, men legger til at de vil gå ut med detaljer om temaet innen kort tid.