I september i fjor investerte oppdretterne i Nova Sea i Estro sitt patenterte rensefiskskjul. Det er de ikke alene om. 1400 enheter av Seanest er blitt solgt siden 2018, til store kunder som Mowi, Bremnes Seashore og Salmar.

Skottland neste

Nå skalerer gründerne opp i Storbritannia, der skotske Scale Aq nå blir agent for rensefiskskjulet. Graham Smith er daglig leder i Scale Aq, og har stor tro på produktet som skal distribueres.

Rognkjeksskjul fra Estro. Foto: Estro
Rensefisk
  • Rensefisk er en fellesnevner på fisk som lever sammen med en vert for å rense verten.
  • I lakseoppdrett er det lakselus rensefisken renser oppdrettslaksen for.
  • Arter som brukes som rensefisk er blant annet rognkjeks og leppefisken berggylte.
  • Leppefisken er stort sett villfangst, mens rognkjeks er blitt den nest største oppdrettsarten i Norge.
  • Rognkjeksen har ikke svømmeblære, og trenger noe å feste seg på i merden.

– Vi ser virkelig frem til å jobbe med SeaNest-teamet for å introdusere denne særegne, miljøvennlige og patenterte løsningen i det skotske markedet, sier han i en pressemelding.

Rognkjeksen er en dårlig svømmer, og trenger et habitat der den kan hvile mellom «arbeidsøktene». Også rensefisk har behov for god fiskevelferd, som også gir mer effektiv rensing av lus.

Imiterer naturlig habitat

– Sammen skal vi jobbe knallhardt for å etablere SeaNest og den nye gjenfangstløsningen som det foretrukne rensefiskskjul-konseptet i Skottland, sier Trond Marøy i meldingen. Marøy er gründer og administrerende direktør i Estro.

Trond Marøy i Estro. Foto: Estro

Seanest imiterer rensefiskens naturlige habitat, og skal også fungere på strømutsatte lokaliteter. Skjulet er utviklet i samarbeid med kunder, og det er lagt vekt på at det skal være lett å håndtere. Det skal derfor være både raskt og montere og demontere, og tar i tillegg liten plass. Som et tillegg til rensefiskskjulet har Estro nå lansert en gjenfangstløsning, som enkelt skal kunne monteres på Seanest.

– Det at SeaNest nå også har lansert en effektiv gjenfangstløsning som tilleggsprodukt til SeaNest-enhetene gjør produktet komplett, sier Graham Smith i meldingen.