Norske oppdrettere selger nå laksen sin i spotmarkedet langt ned på 40-tallet, nær produksjonskostnad for flere.

Fish Pool sin ukentlige rapport viser at lakseprisene for uke 30 havnet på 46,11 kroner og for uke 31 endte de på 44,99 for vektklassen 3-6 kilo.

– Det som vårt marked gjenspeiler nå er at det blir priser på rundt 45 kroner ut september, og så løfter det seg en del. I fjerde kvartal er vi godt over 50 kroner, med markedspriser på 53 kroner. Det ser mye lysere ut for neste år. Det havner vi på 59 kroner for hele året, sier administrerende direktør i Fish Pool, Søren Martens til IntraFish.

– Gode kontraktspriser

Martens påpeker at det har vært en uvanlig markedssituasjon, men at det har vært veldig gode kontraktspriser hele veien.

Administrerende direktør Søren Martens i Fish Pool. Foto: Fish Pool

– De som har villet sikret seg andre halvdel av 2020, har kunne fått priser til over 50 kroner, stort sett. Men oppdretterne har et evig sug etter å få med seg toppene i spotmarkedet. Midt i korona lette vi desperat etter noen som ville selge til 59 kroner for reståret april - desember, men enkelte sier nei. Oppdretterne er naturlige optimister og er sikre på at spotprisene skal til himmels nesten alltid, påpeker Martens, som legger til at det er et vanskelig marked å spå:

– Det som er så vidunderlig i denne næringen er at det er så ekstremt vanskelig å forutse hva som kan skje. Våre priser har ofte vært feil sammenlignet med markedet. De siste årene har kontraktsprisene vært høyere enn spotprisene. Det er mye som kan skje, og stor usikkerhet.

Svake marginer

Analytiker i Pareto Securities, Carl-Emil Kjølås Johannessen, tror prisene skal enda litt lengre ned i høst.

– Vi forventer at prisen skal litt mer ned sesongmessig, noe som stort sett skjer i august-september. Prisen er på rundt 40 kroner nå, og den skal ikke så veldig mye mer ned. Men det kommer selvfølgelig an på utviklingen i koronasituasjonen og hvordan det påvirker etterspørselen. Det blir svake marginer i 3. kvartal for oppdretterne, sier Johannessen, som er positiv til 2021:

– Jeg tror at dette er vanlige sesongmessig nedgang og at når vi kommer inn mot jul og 2021 så skal prisene opp igjen. Hvis vi i tillegg får en normalisering i etterspørselen så skal de mye opp igjen. Vi tror på at prisene skal tilbake til de høyere nivåene vi har sett de siste årene. Det at prisen skal ligge på rundt seks euro, er noe jeg mener er realistisk for 2021, sier Johannessen.

Analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities Foto: Anders Furuset

Han påpeker ta det også var uker i fjor hvor oppdretterne tapte penger, også uten korona. Nå er etterspørselen lavere.

– For øyeblikket er volumene ganske på linje med det var i fjor, men vi tror det blir litt volumvekst i høst – det er litt mer fisk i sjøen nå enn i fjor. Neste år ser det ut til at det skal bli begrenset med vekst og spesielt Chile kommer til å produsere mindre enn i år. Det er positivt for at prisene skal holde seg høye, sier Johannessen.

Grieg er ikke bekymret

For Grieg Seafood er ikke de lave prisene et faresignal.

– Sesongvariasjoner har det vært i alle år, så det stresser oss ikke noe. Vi holder roen. Det er klart at med de prisene som er i markedet nå, så bygger det bare flere konsumenter. I fremtiden så vil det være flere som er vant med god kvalitetslaks. Det er klart at koronasituasjonen skaper litt usikkerhet, det er det nye opp i dette. Men vi er ikke bekymret for utsiktene fremover, sier konsernsjef i Grieg Seafood, Andreas Kvame.

Gjør prisene at dere endrer produksjonen?

– Vi kjører våre planer som planlagt. Det er ingen forandringer.

Konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood Foto: Anders Furuset

– Sterkere priser i 2021

Analytiker Knut Ivar Bakken i Danske Bank Markets tror man vil få relativ lav global tilbudsvekst om man ser fremover mot neste år.

– Etterspørselen innenfor dagligvare er bra om dagen. Når vi på et eller annet tidspunkt får vekst innenfor restaurant, hotell og kantine igjen, vil det kunne gi sterk etterspørsel hvis vi antar at noen av de nye kundene også vil fortsette å kjøpe fisk fra dagligvarehandelen, sier Bakken, som tror de neste ukene blir tøffe for næringen:

– Jeg vet ikke om prisen skal så mye lavere enn nå, men at det blir svake priser i august og september er definitivt klart. Noen kan til og med tape penger nå, men så har de hatt mange år med god inntjening bak seg. Stort sett har oppdretterne en sterk finansiell posisjon. Det gjør at jeg er ikke bekymret. Det kan hende det blir noen tøffe måneder nå, men jeg tror alle står den av og at vi får sterke priser neste år. Jeg tror vi ser sterkere priser i 2021 enn i 2019 og 2020 i norske kroner, påpeker Bakken.

Knut Ivar Bakken, analytiker i Danske Bank Foto: (Pressefoto)

– Mange x-faktorer

DNB Markets-analytiker Alexander Auknes sier også at prisene er lave, som forventet:

– Vi tror det bunner ut mot slutten av tredje kvartal, og så får vi en bedring inn i fjerde kvartal og i det neste året. Det er mange x-faktorer med korona og mulige nedstengninger som vil spille inn. Jeg er ikke så fryktelig bekymret for at prisen er lav i disse ukene, det er den hvert år. I år er det et ekstra spesielt år, så det er forståelig, påpeker Aukner.

Les også:

Svak nedgang i eksportprisen for laks

Kraftig fall i villaksprisene

Nye laksepenger inn i torskeoppdrett