Nesvik innkaller algerammede for å diskutere tiltak

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik inviterer alle algerammete selskaper i nord til et møte i departementet i Oslo 18. juni for å finne spesielle tiltak som kan hjelpe den enkelte aktør.

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik.
Fiskeriminister Harald Tom Nesvik.Foto: Bent-Are Jensen

Han kom med invitasjonen til 12 rammede aktører på Europharma (nå: Stim) sitt årlige Lofotseminar som denne gang går av stabelen i det gamle fiskeværet Mortsund ved tettstedet Leknes på Vestvågøy, der Stim har hovedkvarter.

Til stede blir også representanter for Mattilsynet og Fiskeridirektoratet og bransjeorganisasjonene.

- Vi skal drøfte ulike tiltak. Og det kan ikke bli ett felles tiltak som kan hjelpe alle til å komme seg på beina igjen, sier han til IntraFish.

Han poengterer at selskapene har ulike behov. Noen har mistet smolt, andre har mistet slakteklar fisk og andre igjen har mistet fisk som skulle slaktes til høsten.

- Vi skal snu alle steiner for å finne tiltak, for eksempel skal vi se på MTB-en, men noen små selskaper mangler ledige lokaliteter, andre trenger mer tid. Men vi må først og fremst kartlegge situasjonen gjennom en dialog over bordet, sier statsråden.

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik og politisk rådgiver Britt Dalsbotten.Foto: Bent-Are Jensen

Smeller til mot nettrollene

For ei uke siden, forrige mandag, besøkte han ett anlegg som var rammet av dødsalgen, Mortenlaks.

- Jeg ble oppriktig lei meg da jeg så hva som hadde skjedd. Det gjorde inntrykk, sa han i innlegget sitt på konferansen.

Det planlagte tema var «framtida for norsk oppdrettsnæring», men algedøden i nord gjorde at han måtte endre tema noe.

- Dette er jo også en dyrevelferdstragedie, i tillegg til permitteringer på land og negative ringvirkninger i lokalsamfunnene.

Han berømmet folk rundt i fiskeværene for å stille opp for å hjelpe til. Og han berømmet slaktebåten «Norwegian Gannet» for å ha tatt turen nordover for å avhjelpe situasjonen.

- Men der er noen som jeg ønsker skulle holde kjeft og det er nettrollene, som bruker en tragisk situasjon til å snakke ned næringa, sa han.

Slår på rødlyset

Til slutt i foredraget sitt kom han inn på det opprinnelige temaet.

- Nå skal vi slå alle trafikklysene på. Det er slutt på å gi utsettelser der det lyser rødt. Jo, næringa skal vokse, men den skal vokse på en bærekraftig måte, slo han fast.

Lofotseminaret 2019. Et utsnitt av salen.Foto: Bent-Are Jensen

---

(Vilkår)
Publisert 5. June 2019, kl. 14.43Oppdatert 5. June 2019, kl. 14.43