Arrangementet gikk av stabelen på tettstedet Inndyr i Gildeskål kommune ved Bodø i forrige uke, samtidig som bransjeorganisasjonen Sjømat Norge holdt sin årssamling i Trondheim.

Fem fylker stilte med egne lag som hvert besto av to personer. Det ble konkurrert i fem disipliner:

  • Fett og fargeprøve av laks
  • Snittveiing
  • Knuter og spleis
  • Plastsveising
  • Dissekering

De ti deltakerne kom fra:

  • Val videregående skole, på Kolvereid i (Nord-) Trøndelag
  • Senja videregående skole, på Gibostad i Midt-Troms
  • Måløy videregående skole, i Sogn og Fjordane
  • Strand videregående skole, på Tau i Rogaland
  • Meløy videregående skole, avdeling Inndyr

Konkurransen ble organisert av det regionale kunnskaps- og opplæringssenteret Kigok, Nordland Fylkeskommune og Meløy videregående skole, samt yrkesopplæringsorganisasjonen WorldSkills Norge.

Asle Andersen i full gang med nødbøting av not. Foto: Trond-Erlend Willassen

WorldSkills er en internasjonal organisasjon som jobber for å høyne status, interesse for og kvaliteten på yrkesutdanning. Skolekonkurranser er en metode for å inspirere og motivere ungdommer til å streve etter å nå yrkeskompetanse i verdensklasse, ifølge en pressemelding fra arrangørene.

Vinnerne av verdenshistoriens første NM ble Asle Andersen og Audun Gangstø fra arrangøren Meløy videregående, avdeling Inndyr.

Sølv gikk til Trøndelag, representert ved Fredrik Eiternes og Petter Sommer fra Val.

Bronse gikk til rogalendingene Kristian Kloster og Henki Moland fra Strand.

OPPSTILLING før konkurransen: De ti deltakerne i norgesmesterskapet hilser på publikum i kulturhuset på Inndyr i Gildeskål i Nordland. Foto: Trond-Erlend Willassen

- At skolen på Inndyr ble valgt som arrangør for det første NM noen gang i akvakultur, er en fjær i hatten. Det vitner om offensiv holdning og fokus på faget. Jeg må si jeg var skikkelig stolt da jeg kunne ønske fem skoler velkommen til Inndyr og konkurransen, sier Nordlands fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen (Ap), i en pressemelding.

Hun poengterer at fylkeskommunen har styrket akvakultur-utdanningen gjennom flere år.

- Vi har investert tungt i infrastruktur som bygg og nytt utstyr, men også i materiell og midler til rekrutering for Naturbruksfagene. De blå og grønne fagene er viktig i Nordland. Her på Inndyr har vi kanskje landets flotteste blå utdanning. Fiskens hus, brygga - og ikke minst det nye undervisningsfartøyet «Oscar Sund» som vi venter spent på, utgjør til sammen investeringer for mer enn 100 millioner kroner, sier Olsen

Hun er glad for at søkertallene til faget er gode: 39 personer søkte til skolen på Inndyr. Til skolen på Sortland i Vesterålen var det 17 søkere.

Fylkesråd Hild-Marit Olsen (fremst) sammen med laget fra Meløy videregående og dommere på veiingsoppgaven. Elevene konkurrerte i øvelser som disseksjon av fisk, knuter og spleis, nødreparasjon av not, snittveiing, og fett- og fargeprøve av laks. Foto: Trond-Erlend Willassen

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.