«Velkommen til Atlanterhavet. Her koker sjøen av laks».

Om man ikke vet bedre kan beskrivelsen stamme fra et oppdrettsanlegg langs kysten av Norge. Men plakaten som henger på veggen hos Fish Farm har følgende budskap på engelsk: «Welcome to the Atlantic Ocean» – altså noe merkelig ettersom utetemperaturen denne marsdagen er 28 varmegrader og vi befinner oss nærmere ørken enn havet …

Lekte seg med tanken om fisk på land

I 2014 bestemte Mohammed bin Rashid Al Maktoum, mannen som styrer emiratet Dubai, at han ville satse på et anlegg for oppdrett av fisk – ikke i havet, men på land og nærmest i ørken. Produksjonen måtte være økologisk, bærekraftig og ikke forurense havet og sjøbunnen. Ønsket fra høyeste hold inkluderte også produksjon av Atlanterhavslaks.

Sjefen i Dubai, Sheikh Mohammed Bin Rashid al Maktoum, er en ivrig dykker. Nå har han store visjoner for oppdrett av fisk i ørkenstaten. Fiskeoppdrett i Dubai. Foto: Gudmund Lindbæk

– Vi påtok oss oppdraget og skjønte fort at mye måtte på plass for å lykkes, spesielt når det kom til oppdrett av laks, forteller Bader Mubarak, daglig leder av anlegget til Fish Farm på det enorme industriområdet Jebel Ali mellom Dubai og Abu Dhabi.

I utgangspunktet drev Mubarak-familien Mubarak Fisheries med anlegg for settefisk i Umm Al Quawain og oppdrett langs det åpne havet i Fujairah. Oppdrett i bur var noe av den samme fisken som svømte i det åpne havet. Forskjellen var at oppdrettsfisken ble utsatt for risikoen havet gir, altså alger og forurensning. Dette førte til at Mubarak begynte å leke med tanken om å flytte produksjonen på land. Dermed gikk han til Sheikh Mohammed som tente på ideen. Ledelsen i Dubai satser for øvrig sterkt på bærekraft og nasjonal matsikkerhet.

Dette skiltet hos Fish Farm ønsker deg velkommen til Nord Atlanteren, til tross for at du befinner deg ved ørken i Dubai. Lakseproduksjon i Dubai. Foto: Gudmund Lindbæk

Jakt på teknologi

Mubaraks jakt på siste nytt innen teknologi for oppdrett av fisk førte ham til Norge der han til slutt havnet hos det norsk-danske Akva Group. Digre tanker er for lengst under tak og hver tank kan simulere et annet miljø basert på vannstand, tidevann, strøm, konsentrasjon av oksygen, salt, temperaturer og andre variable tilstander. Altså, hypotetisk kan fisken svømme og vokse i Nordsjøen eller Middelhavet uten å forlate anlegget.

– Den norske teknologien er skreddersydd for vår produksjon, her er ingen ting hemmelig, sier Bader Mubarak, som startet produksjonen med en kapasitet på 2000 tonn av ulike slag. Nå er produksjonen langt høyere.

Spiser sunn mat

– Hemmeligheten med våre varianter er at vi kun serverer sunn mat, og vet nøyaktig hva fisken spiser fra den settes ut i tankene til den leveres til markedet etter to år i oppdrett. Og vi selger fisken hel, altså med innvoller, slik at kjøper kan kontrollere magesekken. Etter hva jeg forstår selges ikke norsk oppdrettslaks med innvoller, altså kan kjøperen heller ikke kontrollere innholdet, sier Mubarak. Han vil ikke utbasunere bestemte meninger om norsk oppdrett og forurensning av havbunnen.

Når fisketypen hamachi mates, kokes det i tanken. Fisken hører hjemme i Stillehavet ved Japan og brukes ofte til sushi. Fiskeoppdrett i Dubai. Foto: Gudmund Lindbæk

– Norske metoder og oppdrett hadde ikke latt seg gjøre her, slår Mubarak fast og lar spørsmålet om forurensning henge i luften.

Når det gjelder sunn mat til fisken, så brukes ikke kjemikalier, hormoner eller antibiotika. Her fores fisken med en blanding av plantebasert protein, soyabønner, fiskeolje og fiskemel. Fish Farm pumper saltvann fra havet og 90 prosent av vannet blir resirkulert. For øvrig er fire ISO-sertifiseringen på plass.

Fra dette kontrollrommet har Bader bin Mubarak full kontroll på produksjon av laks og andre varianter. Lakseproduksjon i Dubai. Foto: Gudmund Lindbæk

Vinner alle tester

Mubarak kjenner godt til de fleste varianter av kritikk mot oppdrettsfisk. Han har stadig besøk av kjøkkensjefer og studenter fra flere land som får innblikk i selve produksjonen, ikke minst kjennskap til foret fisken spiser.

– Alle forlater dette anlegget overbevist at vår produksjon både er bærekraftig og miljøvennlig. Vi vet jo at kvaliteten er på topp og gjennom blindtester vinner vi overbevisende alle tester, ikke minst når det gjelder vår laks, sier Bader Mubarak.

Dette er en av tankene med oppdrettslaks. Tre tanker i en svært hall og ingen forurensning. Nå vil eieren doble produksjonen på land. Lakseoppdrett i Dubai. Foto: Gudmund Lindbæk

Tilapia er en ukjent fisk i Norge, men en smakstest med vill- og oppdrett-fisk fra Fish Farm blant studenter ved universitetet i Oman viste at ni prosent foretrakk den ville fisken, 48 prosent oppdrett, mens resten ikke kunne skille noen forskjell i det hele tatt.

Produkter fra Fish Farm leveres til fiskemarkeder, supermarkeder og topp restauranter i De forente arabiske emirater, og er ikke for eksport. Fisken fra oppdrett konkurrerer heller ikke med fangsten lokale fiskere bringer på land fra havet. Fish Farm legger også ut fiskeyngel i havet for å trygge fiskernes fremtid.

– Egentlig har vi ikke vært utsatt for de store problemer, det meste har gått smertefritt. Nå har Sheikh Mohammed mer enn antydet av vi bør fordoble produksjonen. Men vi har minst en stor oppgave foran oss, og det er å få folk tilbake som kunder – kjøperne som over en lang periode har avskrevet oppdrettsfisk. Våre tanker er fulle av seabass, laks og et par andre varianter. Og som dere alle vet – her i Dubai får vi til det meste, sier Bader Mubarak. Hans personlig favoritt er røkt laks basert på fisk opp mot ti kilo – spesielt når han er på tur ute i ørken.

Opprinnelig norsk atlanterhavslaks servert på en topprestaurant på hotellet Address Sky View i sentrum av Dubai. Lakseoppdrett i Dubai. Foto: Gudmund Lindbæk

Les også: