Dette kom fram på et nettmøte i dag, onsdag 17. juni, som fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen og næringsminister Iselin Nybø avholder. Dette er et innspillmøte om sjømateksporten i forbindelse med utarbeidelse av en handlingsplan for eksport.

I helgen skrev kinesiske aviser at det var funnet koronavirus på en skjærefjøl med «utenlandsk laks». Nyheten førte til at flere butikker fjernet laks fra hyllene sine, importører kansellerte ordrer og lakseaksjer ved Oslo Børs falt rundt 5 prosent på mandag.

Ingebrigtsen: God dialog

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) sa i går at han oppfattet det som positivt at kinesiske myndigheter har kontaktet dem i saken, og at departementet var i «god dialog med laksenæringen og Mattilsynet» om saken.

- Vi vil gi kinesiske myndigheter informasjon om produksjon av norsk laks, slik at spørsmål knyttet til eventuell smitte blir raskt oppklart. Utover dette er det for tidlig å si noe om tidsaspektet», sa Ingebrigtsen da.

Sendte brev i natt

NRK skriver i dag at det ble sendt et felles brev i natt fra den norske sjømatnæringen til kinesiske myndigheter for å klargjøre at det er ingen grunn til å frykte koronasmitte fra norsk laks:

– Ifølge Mattilsynet gjør transporttiden fra Norge til Kina det usannsynlig at sjømat fra Norge vil inneholde levedyktig virus når de kommer inn i markedet i Kina. Det er viktig å påpeke at det ikke er noen indikasjon eller bevis for at dette noen gang har skjedd, heter det i brevet som kanalen refererer.

Kinesisk ekspert «frikjenner» norsk laks

I følge kinesiske medier skal en kinesisk helsetopp ha avvist at laks er årsaken til det nye koronavirus-utbruddet:

- Det er ingen bevis for at laks er verten eller mellomleddet for det nye koronaviruset, uttaler Shi Guoqing, ved Kina Center for Disease Control.

IntraFish kommer med mer!