I oktober i fjor søkte Nova Sea om å anvende laks som har falt på gulvet som menneskemat, under gitte forutsetninger. Selskapets slakteri på Lovund slakter årlig omtrentlige 50.000 tonn laks. Årlig faller 50–60 tonn av linjen og ned på gulvet, og ender opp som «gulvfisk».

Årsaken til søknaden var for å teste Mattilsynets tidligere vedtak som stoppet bruken av denne fisken, og se hvorvidt de ville ta høyde for tiltakene slakteriene hadde innført siden praksisen ble stoppet sommeren 2020.

– Da pålegget om å stoppe kom fra Mattilsynet gikk det ut til alle slakteri, og vi tenkte at det er flere enn oss som ønsker å få en avklaring på dette, sier kommunikasjonssjef i Nova Sea, Anette Davidsen, til IntraFish.

– Vi forholder oss til Mattilsynets avgjørelse. Vår hensikt med å søke dispensasjon var å se om det faktisk lå en mulighet der, noe det viser seg å ikke gjøre. Dette var vi forberedt på, sier Anette Davidsen i Nova Sea. Foto: Privat.

Behandlet på to måter tidligere

I sin søknad til Mattilsynet beskrev Nova Sea de to metodene de tidligere klargjorde gulvfisken på:

• I perioden 2013–2019 ble fisken «omfattende» håndtert, testet og sporet, for å sikre at gulvfisken var like trygg som den resterende laksen. Denne ble så solgt uten spesiell merking.

• Fra og med 2019 ble dette fisken solgt i en egen klasse kalt «produksjon C», og hadde krav om varmebehandling.

I sin søknad opplyser Nova Sea at de selv ikke har oppdaget fremmedlegemer i gulvfisken, og at de heller ikke har fått slike tilbakemeldinger fra kunder.

– Vi har heller ikke oppdaget eller fått tilbakemeldinger om at fisken er blitt kontaminert med kjemiske substanser som følge av å ha ligget på gulvet, skriver Nova Sea i søknaden sin.

Selskapet viser til at de også har hatt et større prøvetakings- og testregime av Listeria monocytogenes, S. aureus og E. coli.

– Det er et fåtall ganger gjort påvisninger som er over de tiltatte grenseverdiene for de undersøkte parameterne, skriver Nova Sea.

To forslag

I sin søknad foreslo Nova Sea to alternativer, der de i det første alternativet tar utgangspunkt i historiske data, og pakker gulvfisken som tidligere, uten utvidet prøvetaking.

– Fisken blir fortløpende plukket opp og lagt på is. Usløyd fisk sløyes og all fisk vaskes grundig på skinn, i buk og i gjeller før den pakkes i kasser. Kassenummer noteres og fisken prøvetas på lik linje med annen fisk. Fisken selges som helt vanlig laks, men kan altså spores til den spesifikke kassen ved påvist avvik hos kunde, skriver Nova Sea.

I det andre alternativet legger man til testregimet selskapet tidligere har benyttet ved gulvfiskpakking.

– Fisken selges som helt vanlig laks og kunde varsles alltid ved avvik på prøver fra kasser med gulvfisk. Prøveresultat vil foreligge cirka 26 timer etter pakking av fisken, noe som gjør at vi kan varsle før fisken har gått til konsum, skriver selskapet.

Nova Seas anlegg på Lovund utenfor Sandnessjøen. Det er på selskapets slakteri som ligger her som er omtalt i søknaden til Mattilsynet. Foto: Arkivfoto Ole Morten Melgård

Mattilsynet kritisk

Som svar på søknaden sendte Mattilsynet et varsel om vedtak til Nova Sea. Der skriver Mattilsynet at Nova Sea sto i fare for å få et pålegg om at gulvfisken ikke kan gå direkte til konsum, og at forslaget brøt med næringsmiddelhygieneforskriftens bestemmelser som får anvendelse på næringsmidler. I sitt svar peker tilsynsorganet på at produksjonen skal foregå slik at fisk ikke fallet på gulvet.

– Om dette skjer må virksomheten iverksette tilstrekkelige tiltak for å forebygge at dette skjer, skriver Mattilsynet.

I svaret skrivet tilsynsorganet på at 50–60 tonn med årlig gulvfisk peker på at Nova Sea ikke har iverksatt tilstrekkelige tiltak. Mattilsynet skriver også at gulv i et lakseslakteri ikke er ment å være i kontakt med næringsmidler, og har lavere hygienisk standard enn utstyr eller overflater som er beregnet å komme i kontakt med fisken.

– Gulvet vil kontinuerlig være eksponert for forurensning, ved trafikk av personale, trucker, og jekktraller m.m. Følgelig vil gulvfisk kunne representere en risiko for forurensning, både når det gjelder fremmedlegemer og mikroorganismer, skriver Mattilsynet.

Tilsynsorganet legger til at de hittil ikke har mottatt vurderinger eller forslag som gjør det forsvarlig å anvende gulvfisk til annet menneskebruk enn i mel og olje.

– Kontinuerlig eksponert for forurensning

Eivind Bjerck i Mattilsynet forteller til IntraFish at de avsluttet saken uten å fatte vedtak, og at Nova Sea har opplyst om at deres praksis ble avsluttet i juni/juli 2020. Om gulvfisktematikken utdyper han:

– På generelt grunnlag handler det om at man skal jobbe forebyggende, altså hindre at fisk faller på gulvet, sier han.

– Mattilsynet vurderer at denne risikoen for forurensning kun kan elimineres ved å gjøre den aktuelle fisken om til mel eller olje. Da blir bakteriene drept av syre og temperatur- og varmebehandling, fortsetter han.

Kommunikasjonssjef Davidsen i Nova Sea sier til IntraFish at de forholder seg til Mattilsynets avgjørelse, og at de var forberedt på å få nei-svaret de fikk.

– Vi mener at dette i utgangspunktet er trygg, sikker og god mat, og at det ikke er formålstjenlig i et matsvinnperspektiv å la fisken som faller på gulvet gå til spille. Det er alltid synd når trygg og sikker mat må destrueres. Vi ønsker i utgangspunktet at dette går til konsum, sier hun.

Hun forteller at de gjentatte ganger har utført fareanalyse- og risikovurderingsmetoden HAACP («Hazard Analysis Critical Control Point») deres tidligere gulvfiskprosess, som de mente var tilstrekkelig god til å sikre produktet.

– Ikke mulig

– Mattilsynet peker på at dere må jobbe for å forebygge at fisk havner på gulvet, og mener 50–60 tonn i året er for mye. Er det mulig å eliminere all sjanse for at fisk havner på gulvet?

– Jeg tror ikke det er mulig. Fisken går på åpen linje, og da kan fisken havne på gulvet. Men vi har jobbet, og jobber, målrettet for å redusere sjansen for at dette skjer. Vi forsøker å holde det til et minimum. Dette har vært et stort fokus for oss i flere år, sier Davidsen.

Hun legger til at andelen som havner på gulvet er redusert betydelig i forhold til antallet som nevnes i Mattilsynets brev, etter at selskapet satte inn tiltak mot det.