Saken oppdateres.

Det ble dramatisk på generalforsamlingen i lakseselskapet NTS i Rørvik fredag formiddag.

En gruppe opprørske familier trodde den hadde kontroll over mesteparten av selskapet, med knappe 50,1 prosent av aksjene, og hadde foreslått å kaste største eier Helge Gåsø og hans sønn Anders ut av styret.

Det ble det ikke noe av.

Stemte mot egen gruppe

I stedet for å bli valgt som styreleder, valgte nemlig Hans Martin Storø å hoppe av opprøret.

– Jeg kunne ikke ha tatt på meg ansvaret som styreleder, i denne situasjonen. og valgte derfor å stemme mot forslaget til grupperingen vi var en del av, sier han.

Hans Martin Storø var foreslått som styreleder i NTS. Nå går han inn som styremedlem. Foto: Privat

Selv eier han knappe 50.201 aksjer i NTS, eller 0,04 prosent, men er også styreleder i Guntvedt Holding, som er 13. største eier med 0,97 prosent av aksjene.

– Jeg ønsket minnelige løsninger i denne saken, og bygge en bro mellom grupperingen og finne løsninger for selskapet beste. Jeg har presset og presset, og kunne har fått til et forlik frem til i går om et omforent forslag om mindretallet hadde et forlik frem til i går. Det ble ikke akseptert, sier Storø.

Det raser en maktkamp i noen av Norges største lakseoppdrettsselskaper. Familiene som kjemper om kontrollen over NTS har base i Rørvik, og vil overta selskapet.

Laksemilliardæren Gåsø, som er største enkeltaksjonær i NTS, har på sin side stått i spissen for et forsøk på å overta Norway Royal Salmon, der NTS sikret seg mer enn to tredjedeler av aksjene, og slå denne biten sammen med selve oppdrettsvirksomheten i det omfattende laksekonsernet NTS, Salmonor.

Meldingen, først rapportert av E24, om at opprøret ikke førte frem, sendte Norway Royal Salmon-aksjen i et svalestup på Oslo Børs fredag, og aksjen er i skrivende stund ned mer enn ti prosent. NTS-aksjen er på sin side ned litt mer enn én prosent.

Enormt mange meldinger

Hans Martin Storø, som dermed ikke overtar som styreleder i NTS men blir med som ordinært styremedlem, sier han har fått «enormt mange negative tilbakemeldinger» fra aksjonærer som ikke tilhører noen av blokkene i tiden før generalforsamling. Det samme har han fått fra ansatte.

– Guntvedt Holding ønsket en bredere styrerepresentasjon, og da vi ikke fikk gjennomslag for det, kunne vi ikke gjøre annet enn å stemme vi imot. Det ble avgjort få minutter før generalforsamlingen. Vi må ta hensyn til alle aksjonærene. Skal en gå inn som styreleder i et selskap, er forutsetning at eierne skal samarbeide. En kan ikke komme inn i en durabelig konflikt, sier han.

– Er du skuffet over utfallet?

– Nei, jeg er mest lettet over at NTS ikke ble satt i den situasjonen som det kunne blitt satt i.

Den foreslåtte endringen ble nedstemt med knapp margin, og bare 50,14 prosent av stemmene.

NTS
  • Et børsnotert holdingselskap med hovedkontor i Rørvik, nord i Trøndelag
  • Konsernet driver med lakseoppdrett (Salmonor). Er hovedeier i det børsnoterte selskapet Frøy, som driver med servicebåter og brønnbåter (Norsk Fisketransport).
  • NTS er også hovedeier i det børsnoterte Norway Royal Salmon (NRS), hvor det eier 68 prosent
  • Salmar har sikret seg kontroll over 50,2 prosent av selskapet, og ønsker å kjøpe hele i et bud som utløper 29. april og priser selskapet til rundt 15 milliarder kroner
  • Helge Gåsø er største aksjonær i NTS, mens andre familier fra Trøndelag er store eiere.

Kursen i Norway Royal Salmon har steget markert de siste dagene på spekulasjoner om at aksjonærgruppen med utspring i Rørvik-miljøet ville selge aksjeposten.

– Jeg tror det er åpenbart at Salmar og andre lakseoppdrettere fortsatt kan være interessert i å kjøpe Norway Royal Salmon, om muligheten byr seg. Markedet har ikke endret seg så mye siden det første budet, sa aksjeanalytiker Knut-Ivar Bakken i Sparebank 1 Markets til DN før generalforsamlingen.

Bakken er overrasket over utfallet av generalforsamlingen.

- Det var en interessant utvikling, men jeg tror ikke at siste ord her er sagt. Alle muligheter er fortsatt åpne, sier Bakken etter dagens generalforsamling.