Solen skinner fra nær skyfri himmel i Rørvik sentrum den nest siste fredagen i februar. I denne lille byen helt nord i Trøndelag har en heftig maktkamp om lakseselskapet NTS preget lokalsamfunnet de seneste ukene. I dag var det duket for den andre ekstraordinære generalforsamlingen på to uker.

Storeier Nils Martin Williksen ble innstilt til ny styreleder i NTS. På generalforsamlingen støttet 52,41 prosent valgkomiteens forslag. Med det ble Williksen ny styreleder, mens laksemilliardær Helge Gåsø mistet sin plass.

– Jeg er fornøyd med resultatet. Nå skal vi ta fatt på jobben, sier Williksen til DN inne i Innovarena, det nye kontorbygget på kaia i Rørvik som blant annet huser NTS' hovedkontor.

På møterommet til NTS myldret det fredag av presse, rådgivere og advokater, store og små aksjonærer og noen fra administrasjonen.

NTS-aksjonærene kastet laksemilliardær og storeier Helge Gåsø ut av styret. Nils Martin Williksen blir ny styreleder. Foto: Bent-Are Jensen

Helge Gåsø fra Frøya, som eier 37 prosent av NTS, var ikke kommet – og mistet altså sin styreplass på generalforsamlingen.

Møtet ble forsinket – skiskyting på storskjerm

Generalforsamlingen skulle egentlig begynne kl. 10, men på grunn av registrering av fullmakter ble møtet utsatt en halvtime.

Nåværende styreleder Odd Reidar Øie mener at det er «interessant» at oppmøtet er så stort.

– Her får vi et oppmøte som trolig ikke kan matche noen av andre børsnoterte selskaper, sa Øie, før han begynte å snakke om hvor mye NTS-aksjen har steget de seneste årene.

– Alle har hatt en utrolig verdiøkning i dette selskapet, skyter styremedlem Hans Martin Storø inn.

Møtedeltagerne gikk fort tom for ting å småprate om. Da kom en møtedeltager på at det er skiskyting på tv – og satte på det på den store skjermen i enden av rommet.

Samtidig jobbet administrasjonen på spreng med å registrere fullmakter.

I 10:30-tiden kom møtet i gang.

– Det er bare 15 aksjonærer her, så det er flere pressefolk og rådgivere enn det er aksjonærer, sa Øie.

Da opptellingen var over viste det seg at hele 99,0 prosent av aksjene var representert personlig eller via fullmakter. 52,41 prosent av aksjonærene stemte for valgkomiteens innstilling.

I tillegg til Williksen og ny nestleder Paal. E Johnsen, kommer Solvår Hallesdatter Hardesty, Mari-Anne Hoff og Karl Høie inn i styret. Vibecke Bondø og Roald Dolmen fortsetter som før.

Observatør

Det er familiene Williksen, Bondø og Dolmen som har krevd generalforsamlingen. Det gjorde de allerede dagen etter forrige generalforsamling, da de mente at denne ikke ble lovlig avholdt. Stikkordet er tolkning av fullmakter.

På dagens møte var en representant fra Trøndelag tingrett til stede for å se at alt går riktig for seg.

Forrige generalforsamling i NTS går trolig inn i historien som en av det mest dramatiske i et selskap notert ved Oslo Børs på flere år. Grupperingen med Rørvik-tilknyttede familier hadde 50,1 prosent av aksjene, og det så ut som at de ville lykkes med å kaste storeier Helge Gåsø og sønnen Anders Gåsø ut av styret.

Få minutter før generalforsamlingen skiftet imidlertid Hans Martin Storø side. Han var foreslått som styreleder av opprørene, og forvalter en aksjepost på rundt 1,3 prosent av NTS.

Da Storø skiftet side falt flertallet med knappest mulig margin. Gåsøene beholdt styreplassene sine, og kom seirende ut av første runde.

Salmar med kontroll

Mandag denne uken gikk mye av luften ut av ballen. Da ble det kjent at Frøya-baserte Salmar, hvor Gustav Witzøe og familie er største eiere, ville fremme bud på NTS. Kursen 120 kroner aksjen, hovedsakelig betalt med Salmar-aksjer, priser NTS til rundt 15,1 milliarder kroner.

Omtrent samtidig meldte Mowi, verdens største lakseoppdretter, at det ikke vil gå videre med sitt planlagte bud på 110 kroner aksjen da det ikke ville lykkes med å oppnå betingelsen med minst 50 prosent oppslutning.

Onsdag meldte Salmar at det hadde fått ugjenkallelige forhåndsaksepter for 50,1 prosent av aksjene. Dermed er løpet trolig kjøp, med transaksjonen skulle stoppes av forbeholdene om konkurransemyndigheter og en såkalt due diligence.

Hva største eier Helge Gåsø, som eier 37 prosent av NTS gjør, er heller ikke avklart.

Flere selskaper i spill

Kampen om NTS omfatter også hele tre andre børsnoterte selskaper. NTS er hovedeier i lakseselskapet Norway Royal Salmon (NRS), som produserer laks i Nord-Norge. Dette selskapet er igjen hovedeier i børsnoterte Arctic Fish, et lakseselskap som produserer laks på Island.

Kampen om NTS
  • Flere oppdrettsfamilier har kjempet om makten over lakseselskapet NTS i Rørvik i Nord-Trøndelag. Foreløpig har Gustav Witzøe-styrte Salmar vunnet kontroll over halvparten av aksjene i selskapet, mens hans nabo på Frøya, Helge Gåsø, eier 37 prosent.
  • NTS driver egen oppdrett i selskapet Salmonor, men eier også 68 prosent i det børsnoterte oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon (NRS), som produserer laks i Nord-Norge. NTS er også dominerende eier av brønnbåtrederiet Frøy.
  • Dagens ledelse i Norway Royal Salmon har varslet et søksmål mot NTS, etter NTS stemte mot en planlagt kapitalinnhenting på 2,2 milliarder kroner på en ekstraordinær generalforsamling 7. april. Samtidig har NTS krevd nok en ekstraordinær generalforsamling i Norway Royal Salmon for valg av nytt styre. Den gjennomføres 20. april.
  • Salmars bud på NTS er nå fremmet med akseptfrist forlenget til 29. april. Gåsø er kastet ut av styret.
  • NTS ble prises til rundt 15 milliarder kroner i Salmar-budet, men 80 prosent er med oppgjør i Salmar-aksjer, som har steget i verdi siden budet ble fremmet.
Kilde: DN

Salmar, som i sommer tapte kampen om å kjøpe Norway Royal Salmon mot nettopp NTS, sa da at det har til hensikt å slå Arctic Fish sammen med sitt deleide lakseselskap Icelandic Salmon.

Videre er NTS hovedeier i børsnoterte Frøy, et rederi som har en stor flåte av såkalte brønnbåter som frakter levende laks, samt ulike servicebåter det leier ut til lakseoppdrettere. Flere analytikere tror at Salmar vil komme til å selge denne aksjeposten om det lykkes med å kjøpe NTS.

Rederiet Frøy samt en aksjepost i NRS var det Helge Gåsø tok med seg inn i NTS da han kom inn som hovedeier i selskapet.