Regjeringen kom 12. mai med et forslag om å innføre en ny produksjonsavgift på laks, samt et forslag om ny fordelingsmodell for inntektene til Havbruksfondet. Forslaget skal behandles av Stortinget 19. juni.

I dag får havbrukskommunene og havbruksfylkene sammenlagt 80 prosent av inntekten fra salg av vekst, det vil si nye tillatelser, og staten får 20 prosent. Regjeringen foreslår at staten fra 2022 skal få 75 prosent, med en overgangsordning for 2020 og 2021.

Riksrevisjonen og konsekvenser

Riksrevisjonen kritiserte tidligere i mai flere regjeringer for ikke skikkelig å ha vurdert konsekvenser av forslag og vedtak i fiskeripolitikken.

– Det ønsket vi å gjøre noe med. Forslaget om produksjonsavgift og ny fordelingsnøkkel i revidert nasjonalbudsjett for 2020 er et utmerket eksempel på hva riksrevisjonen kritiserer regjeringen for, sier seksjonsleder Gunnar Davidsson i Næringsavdelingen i Troms og Finnmark fylkeskommune til IntraFish.

Hans kollega, seniorrådgiver Stein Arne Rånes, har utarbeidet en modell som viser hvor mye hver havbrukskommune og hvert havbruksfylke kommer til tape med ny fordelingsnøkkel.

Stein Arne Rånes, seniorrådgiver ved Næringsetaten i Troms og Finnmark fylkeskommune. Foto: Wenche Offerdal

Modellen har en knapp som viser hvert havbruksfylke og hver havbrukskommune.

Modellen tar for seg endringer i utbetalinger for 2020, deretter for 2020-2021, og 2022–2023.

Modellen er beheftet med usikkerhet fordi ingen ennå vet hvor mye oppdrettsselskapene er villig til å betale for ny kapasitet på auksjon, da auksjonen ikke skjer før i august i år.

Forsiktig anslag

– Vi bruker et meget konservativt anslag i regnemodellen, sier Davidsson.

Næringsavdelingen legger dermed til grunn at næringa vil betale 5 milliarder kroner for nye tillatelser i år og nye 5 milliarder i 2022. Det skal gå to år mellom hver runde.

– Vi har grunn til å regne med at inntekten i år kan bli 6 milliarder, men velger likevel å legge 5 milliarder til grunn – siden dette er det tall som regjeringen også bruker som anslag. Sjømat Norge har i sine beregninger lagt til grunn noe over 5 milliarder i salgsinntekt i 2020, sier Davidsson.

Interaktiv modell av konsekvensene av forslaget til regjeringen

Denne interaktive presentasjonen viser konsekvensene. Du velger fylke oppe til høyre og så velger du analyseperiode oppe på fanene:

https://public.tableau.com/views/Havbruksfondet-konsekvenseravregjeringensforslag/Konsekvenser2020?:display_count=y&: origin=viz_share_link

Kilde: Modellen er utarbeidet av Stein Arne Rånes, som er seniorrådgiver i Næringsavdelingen i Troms og Finnmark fylkeskommune