Vi regner med at dette vil gi en merverdi til våre lesere og er glade for å kunne presentere våre seks utvalgte, faste kommentatorer.

Mads Martinsen, Skretting

Mads Martinsen, Skretting Norge. Foto: Leif Kjetil Skjæveland/Skretting

Martinsen er direktør for produktutvikling hos fiskefôrprodusent Skretting. Han har ansvar for å utvikle morgendagens fiskefôr og finne nye og mer bærekraftige fôrråvarer.

E24 presenterte ham som en som har gjort lynkarriere i bedriften.

Skretting omsetter for cirka 25 milliarder kroner. Martinsen Fiskefôr er den største produksjonskostnaden for havbrukerne og Martinsen har ansvar for at Skretting skal tilby nye og konkurransekraftige fôr som gir økt tilvekst og lavere fôrfaktor – to av de viktigste parameterne for forbedret lønnsomhet for lakseprodusentene. Samtidig har Mads ansvaret for å finne, utvikle og ta i bruk nye og enda mer bærekraftige råvarer som er avgjørende for at norsk havbruk skal kunne vokse. Han er utdannet fiskerikandidat fra Universitetet i Tromsø og jobber ved hovedkontoret i Stavanger.

Aino Olaisen, Nova Sea

Aino Olaisen, Oppdretter Styreleder Nova Sea Foto: Privat

Olaisen kommer fra Lovund på Helgelandkysten. Hun er 45 år, og samboer med Odd Strøm og mamma til Anker.

Hun har utdannet seg ved Norges fiskerihøgskole, og har jobbet med laks siden barnsben. Olaisen er i dag styreleder i Nova Sea, og har også stort fokus på Nova Sea sitt visningssenter i Oslo, The Salmon.

Olaisen har et sterkt engasjement for samfunnsutvikling, og har jobbet mye med dette med fokus på utvikling av arbeidsplasser og bolyst på Helgelandskysten.

Stine Akselsen, Sjømat Norge.

Stine Akselsen fagsjef næringspolitikk Sjømat Norge Foto: Terese Samuelsen

Akselsen er 46 år, gift og har to barn. Hun bor i Tromsø og jobber som fagsjef for næringspolitikk i Sjømat Norge. Det vil si næringspolitiske spørsmål for sjømatnæringa generelt og fiskeindustrien spesielt. I tillegg har hun ansvaret for kompetanse og rekruttering.

Inntil valget i høst var Akselsen ordfører i Lebesby kommune. I hennes ti år som ordfører jobbet hun mye med fiskeri og havbruk. Dette var områder som hadde stor og viktig betydning for Lebesby. I Sjømat Norge jobber hun med å utvikle rammebetingelsene for hele næringa, noe hun synes er et spennende og viktig arbeid.

Ingrid A. Johnsen, Havforskningsinstituttet

Ingrid A. Johnsen, forsker ved Havforskningsinstituttet. Foto: Privat

Johnsen har utdanning innen fysisk oseanografi, og jobber som forsker på.

Hun jobber med å kartlegge hvordan vannet beveger seg langs kysten og i fjordene, hvordan det påvirker speiling av ulike stoffer samt interaksjoner mellom akvakultur og miljø.

Gro-Ingunn Hemre, Havforskningsinstituttet

Gro Ingunn Hemre avdelingsdirektør Havforskningsinstituttet. Foto: Havforskningsinstituttet

Hemre er forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet og ansvarlig for sjømatområdet. Her forskers det på hvordan ulike uønskede stoffer og næringsstoffer påvirker både miljøet og organismene som lever der, og ikke minst, hva skjer nå når klimaet endrer seg.

Kunnskap om sjømatens samlede effekt (cocktaileffekt) både på miljø og helse bygges opp på avdelingen. Et ganske nytt forskningsområde er plastområdet; hva finner vi av plast, mikro- og nanoplast, og hvordan påvirker det helsen til havet, og helsen til oss mennesker? I tillegg er også utfordringer i forhold til mikrobiologi, parasittologi, og utbredelse av antibiotikaresistens, noe av det forskerne driver med.

Johnsen og Hemre vil dele på oppgaven med andre forskere fra havforskningen.

Halfdan Mellbye, Sands

Halfdan Mellbye advokat, partner i advokatfirmaet Sands Foto: Sands

Mellbye er advokat med møterett i Høyesterett og partner i advokatfirmaet Sands. Han har vært engasjert i akvakulturnæringen i nesten 35 år, som advokat og som ekspert på den rettslige reguleringen av næringen.

Mellbye har blant annet skrevet boken «Rettslig regulering av Norsk akvakultur», og er en foredragsholder og artikkelforfatter med klare meninger om hvordan akvakulturnæringen best bør styres.

Sondre Eide, Eide fjordbruk

Sondre Eide i Eide Fjordbruk Foto: Joar Grindheim

Eide er stolt 3. generasjons oppdretter og daglig leder i familiebedriften. Han er tidligere skiskytter og har konkurranseinstinktet på plass. Eide er vokst opp på merdkanten og har mange tanker om hvordan han skal ta næringen inn i framtiden.

Han er utdannet jurist og har videre utdannet seg (MBA) i USA innen entreprenørskap og ledelse. Eide er opptatt av innovasjon og hekta på digitalisering og utvikling.

Første skribent ut denne uken er Halfdan Mellby. Bidraget fra ham kan du lese på fredag.

Forøvrig tar IntraFish gjerne imot debattinnlegg som omhandler ulike sider av havbruksnæringa, du kan sende ditt bidrag til: redaksjonen@intrafish.no