Økte overskridelser av lusegrensen

Fra og med uke 16 ble lusegrensen i Sør-Norge redusert til 0,2 voksne hunnlus per fisk, samtidig økte overskridelsene av lusegrensen. Mattilsynet følger tett med på lusesituasjonen.

Den midlertidige lusegrensen er på 0,2 voksne hunnlus per fisk. (Illustrasjonsbilde)
Den midlertidige lusegrensen er på 0,2 voksne hunnlus per fisk. (Illustrasjonsbilde)

Vanligvis ligger lusegrensen på 0,5 voksne hunnlus per fisk. Unntaket er ukene 16-26. For ukene 16-21 er lusegrensen i Sør-Norge på 0,2 voksne hunnlus per fisk. For ukene 21-26 er det Nord-Norge som må forholde seg til lavere lusegrensen.

Årsaken til at lusegrensen senkes i denne perioden er at det skal være minst mulig lus i sjøen når den ville laksesmolten vandrer ut i havet.

En oversikt på Barentswatch viser at det i uke 16 var 27 overskridelser av lusegrensen. De aller fleste av disse var i Sør-Norge. Det var 15 lokaliteter som lå mellom 0,2 og 0,5 voksne hunnlus per fisk, mens 12 av lokalitetene lå over den ordinære lusegrensen på 0,5 voksne hunnlus per fisk. Halvparten av disse var imidlertid stamfisk, som har mulighet til å ha høyere lusegrense i en periode av produksjonen.

For uke 17 var det også 27 lokaliteter som lå over lusegrensen. Det var fordelt på 12 lokaliteter mellom 0,2 og 0,5 voksne hunnlus per fisk, mens 10 av lokalitetene lå over 0,5 voksne hunnlus per fisk. Igjen var seks av disse stamfisklokaliteter.

I uke 15, uken før de midlertidige lusegrensene ble innført, var det 16 overskridelser av lusegrensen.

IntraFish har vært i kontakt med Hulda Bysheim, tilsynskoordinator fisk og sjømat hos Mattilsynets region Sør og Vest om overskridelsene.

- Det er et forskriftskrav at oppdretterne skal holde seg under 0,2 voksne hunnlus i uke 16 – 21 i Sør-Norge og uke 21 – 26 i Nordland, Troms og Finnmark. På grunn av telleusikkerhet ved så lave lusetall, godtar vi imidlertid kortvarige, mindre overskridelser. (Dette er presisert i høringsbrevet til endring av våravlusing. Endringen trådte i kraft 06.03.2017). I tillegg har en del anlegg, som for eksempel stamfisklokaliteter siste halvår i sjø og forskningslokaliteter lov til å ha høyere lusetall. Resten følger vi opp tett, skriver Bysheim i en e-post til IntraFish.

- Er det som ventet?

- Som nevnt er det åpning for mindre overskridelser i kortere tid før vi reagerer med våre virkemidler. Vi kan ikke hindre dem i å overskride grensen. Likevel er det uheldig at regelverket ikke overholdes av alle til enhver tid, men det er vanskelig å unngå overskridelser fullstendig, spesielt med den høye telleusikkerheten, påpeker hun.

Før perioden med lavere lusegrense slo inn, sa Aud Skrudland i Mattilsynets region midt at hun forventet at oppdretterne var forberedt og hadde planene klare for å holde seg under den nye lusegrensen.

- Er det skuffende at så mange ligger over?

- Vi forventer at oppdretterne har gode og realistiske planer for hvordan de skal overholde regelverket. Men det vil likevel komme tilfeller der ting ikke går som planlagt og kortvarige overskridelser kan fort bli resultatet. Næringen har ikke så mange alternativer å velge imellom for å få ned lusetallene raskt og effektivt.

På samme tid i fjor var det 38 overskridelser av lusegrensen i uke 16, mens det var 28 lokaliteter som lå over lusegrensen i fjorårets uke 17. Det er så langt en bedring sammenlignet med fjoråret.

- Hva tror du er grunnen til bedringen?

- Oppdretterne har fått lengre tid på å forberede seg og har høstet erfaringer fra en slik vårperiode som de kan dra nytte av i år. Det har i tillegg vært lave sjøtemperaturer som medvirker til at luseutviklingen går sakte, mener Bysheim.

- Er det noen grunn til bekymring at så mange ligger over, med tanke på at det skal være minst mulig lus når det ville smolten skal vandre ut, eller vil dere si at næringen tross alt ligger bra an?

- Alle reelle overskridelser bidrar til et høyere smittepress mot villfisk og er slik sett uheldig.

En oversikt over hvilke behandlinger oppdretterne velger for å få ned lusetallene, viser at det i uke 16 var ti lokaliteter som brukte medikamentell behandling, mens det ble benyttet mekanisk fjerning av lakselus på 25 lokaliteter.

I uke 17 var det ni lokaliteter som tok i bruk medikamentell behandling, mens 13 lokaliteter benyttet mekanisk fjerning av lus.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook,Linkedin ogTwitter, ellerabonner på vårt daglige nyhetsbrev.
(Vilkår)
Publisert 7. May 2018, kl. 03.00Oppdatert 4. May 2018, kl. 13.11