Vaksinestatistikk
  • Både MSD Animal Health og konkurrenten Pharmaq publiserer månedlige vaksinetall
  • Begge selskapene publiserer tall som omfatter all omsetning, ikke bare egne vaksiner
  • MSD Animal Health henter tallene fra Farmastat (Farmastat Norske legemiddelstatistikk AS), som igjen baserer seg på rapporter fra grossisters salg til sluttbruker
  • Pharmaq sine tall har de hentet inn fra grossister og egne systemer (ikke Farmastat-tall)
  • Tallene er brutt ned på ulike typer vaksiner (hvor mange komponenter de inneholder) samt art (ørret og laks). Multivaksiner kan også inneholde en PD-komponent.

Kilder: MSD Animal Health og Pharmaq. Oppdatert november 2019.

Det kommer frem i pressemeldinger fra begge selskapene denne uken.

Ifølge MSD Animal Health ble 52,5 millioner laks vaksinert med multivaksine forrige måned. De oppgir at dette er 17,1 millioner flere fisk enn i fjor, som ble vaksinert.

– Vi ser en moderat økning i statistikken for multivaksine. Hittil i år har 329 millioner laks fått multivaksine, mot 305 millioner på samme tidspunkt i 2018, sier Hilde Mosand, markedssjef i MSD Animal Health i en pressemelding.

Der forteller hun også at det løpende gjennomsnittet viser at 376 millioner laks ble vaksinert de siste tolv månedene – en økning fra 344 millioner fra den tidligere tolvmånedersperioden.

Nedgang i omsatte doser PD-vaksine

I pressemeldingen fra MSD Animal Health kommer det også frem at det ble omsatt vaksinedoser mot PD for 21,2 millioner kroner. I oktober 2018 ble det omsatt PD-vaksiner for 18,1 millioner.

Så langt i år er det omsatt 106,9 millioner doser av PD-vaksine, som er en reduksjon på 2,6 millioner fra samme periode i 2018.

– De siste 12 månedene er det solgt 126,4 millioner vaksinedoser mot PD, en økning på 6,6 millioner fra tilsvarende tolvmånedersperiode i 2017–2018. Så PD-vaksineringen er på et normalt nivå, sier Mosand.

Pharmaq stilte med de samme funnene

Ifølge Pharmaqs tall viste det seg at det ble solgt 56,4 millioner vaksinedoser til laks i oktober i år, sammenlignet med 39,9 millioner doser i oktober 2018.

Vaksineselskapet skriver i en pressemelding at det totale salget av vaksiner til laks de siste 12 månedene nå ligger på 395,5 millioner doser. I de tidligere 12 månedene ble det solgt 360,9 millioner doser.

Så langt i år er det blitt solgt totalt 107,3 millioner doser PD-vaksiner til laks, ifølge Pharmaq. Det også solgt 3,8 millioner doser til ørret i oktober sammenlignet med året før da det ble solgt 3,6.

Ellers viser selskapets statistikk at det ble solgt noe færre doser de siste 12 månedene enn den tidligere tolvmånedersperioden. De siste 12 ble det solgt 19 millioner, mens i tidsperioden 2017–2018 ble solgt 21,9 millioner doser.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.