– Vi fikk alltid høre at dersom vi ville studere marinbiologi, så fantes det ingen jobber, sier Katerina Liakonis (35) til IntraFish. Det har hun kraftig motbevist. I dag er Liakonis kvalitetskoordinator i Ocean Quality, salgsorganisasjonen til Grieg Seafood og Bremnes Seashore.

Bergen og Bryggen bader i sol når vi møter den engasjerte 35-åringen. Hun følger opp leverandører og sørger for at maten som blir produsert følger lover og regler og er trygg for kundene.

Når Grieg og Bremnes nå avslutter samarbeidet om Ocean Quality, vil jobben til Liakonis fortsette i det nye salgsselskapet til Bremnes.

Før hun begynte i Ocean Quality jobbet hun åtte år som kvalitetsansvarlig for slakting, foredling og pakking i Lerøy.

– Jeg må av og til være «hun kjipe», og si ting som: «Du kan ikke ha NYT Norge-symbolet her», eller du kan ikke bare skrive «sunt», du må skrive «som en av tre i uken i et variert kosthold». Markedsfolkene kan bli frustrert når «Tante Sofie» kommer og begrenser de, sier hun med et smil.

Katerina Liakonis

Alder: 35 år

Stilling: Kvalitetskoordinator i Ocean Quality

Utdannelse: Master i havbruksbiologi fra UiB

Bosted: Tertnes i Bergen

Familie: Samboer

Tidlig ute med å roe markedet

Strålende vær her ute, men med beskyldninger om korona i norsk laks er det gjerne mørke skyer inne hos dere?

– Når meldingen om at norsk laks angivelige skulle inneholde koronavirus kom, så måtte vi være tidlig ute med å roe ned markedet. Vi sendte ut melding til kundene våre kort tid etterpå angående smittetall i ulike regioner og hvordan vi jobbet med korona-problematikken.

Hvordan blir det fremover tror du?

– Nå åpner det opp mer og mer. Noen forbrukere i Kina vil være skeptiske likevel. Myndigheten har gått ut og sagt at det er trygt og ikke skal smitte via mat, men noen vil likevel være skeptiske. Kundene meldte om at salget droppet rett over helgen. Det har vært en «crazy» tid denne perioden. Ingenting som er normalt. Vi ser hvor viktig det er at man har gode rutiner, og dokumentasjon på at man har gode rutiner.

– Ingen dager er like. Vi får være med på mye spennende, og man er gjerne ikke så låst til kontoret som man tror, sier Liakonis om jobben som kvalitetskoordinator. Foto: Privat

Rød tråd

Foruten fiskedisk og erfaring fra Akvariet på cv-en sin, har Liakonis også hatt sommerjobb med å telle lus i Hardangerfjorden.

– Da jeg var på intervju til stillingen i Ocean Quality kommenterte de at det var en så tydelig rød tråd i cv-en min. Jeg har vokst opp med Blekkulf og miljødetektivene og filmen Fri Willy, og visste siden 8. klasse at jeg ville jobbe med marinbiologi. Da var jeg i praksisuke på Havforskningsinstituttet og dissekerte torskemager og målte makrell. Det var utrolig gøy og lærerikt.

Gjennom bekjente i næringen, fikk hun øynene opp for havbruk og penset seg inn på havbruksbiologi – med mål om å jobbe innen oppdrett.

– Man fikk alltid høre at om man ville studere marinbiologi, så fantes det ingen jobber, og det burde jeg absolutt ikke gjøre. Jeg ble frarådet det av lærere og mange andre. Da jeg var student var det ganske frustrerende. Det var bare nanoteknologi og petroleumsfag som var noe. Det var demotiverende å være student på havbruksbiologi og det var få som fullførte, sier Liakonis.

Katerina Liakonis hadde deltidsjobb ved Akvariet i flere år. Her viser hun frem en pingvinbaby til besøkende. Foto: Privat

Fikk jobb rett etter masteren

Men biologistudenten var målbevisst og klarte å få seg vikariat hos Marin Harvest, nå Mowi, da hun var ferdig med masteren i 2010.

– Jeg ringte de og fikk spørsmål om jeg kunne komme inn dagen etterpå. Jeg var med på to strykesesonger på stamfiskstasjonen i Tveitevågen på Askøy.

Liakonis var selv med å arrangere egen karrieredag for biologer da hun var student, via fagforeningen Naturviterne, da den vanlig karrieredagen var fullspekket av petroleumsbedrifter. Den nye karrieredagen la spiren for UiB videre.

– Vi gjorde mye research og ga listen videre til UiB. Nå har de en egen informasjonsuke på biologi med mer oppmerksomhet på havbruk.

Mer attraktivt

Nå synes 35-åringen næringen også er blitt bedre på å rekruttere og å formidle de gode mulighetene for jobb.

– Næringen virker mer attraktiv nå, og folk søker seg i større grad til disse studiene og jobbene. Selskapene besøker videregående skoler og er mer til stede på universitetene. Det er også flere masterprogrammer som samarbeid med ulike selskaper, og man har eget traineeprogram for sjømatnæringen.

Liakonis er nå mentor gjennom Young Fish, en nettverksorganisasjon for unge under 37 år i hele sjømatnæringen, med over 1300 medlemmer. De lanserte i vår en virtuell mentorordning hvor man registrerer seg via et forum på Facebook og blir matchet med en mentor som passer.

Tipse om sommerjobb

Havbruksbiologen tror det er et behov for personer å sparre med der ute.

– Når man er ny, fremdeles studerer eller lurer litt på næringen, trenger man gjerne noen å snakke med. Bare det å ha noen å spørre om hvor man kan søke sommerjobb, hvordan cv-en bør se ut, og hvilke bedrifter som finnes. Når man er på skolen kommer man kanskje ikke på å sjekke akvakulturregisteret eller godkjente produsenter.

Men ordningen er åpen for alle som ønsker noen å diskutere med.

– Jeg tenker selv jeg kunne trenge en mentor innimellom. Det er en stor og uoversiktlig næring. Jeg har jobbet i over 10 år og føler ikke jeg enda har helt oversikt.

Nå er det også mulig å melde seg inn i lokallagledelsen til Youngfish Vest.

– Man kan send en søknad innen 1. juli. En fantastisk mulghet til å knytte nettverk på tvers av næringen. Det vil jeg absolutt anbefale hvis man er engasjert.

Katerina Liakonis mener man må jobbe med å få opp forbruket av fisk, og at butikkene må tørre å fylle opp fiskediskene mer enn de gjør i dag. – De kan gjerne ha litt flere fiskeprodukter på tilbud. Pris er noe som folk er opptatt av, sier hun. Foto: Marthe Njåstad

Interessert i gatekunst

Hva gjør du når du ikke jobber?

– Jeg er veldig glad i å trene styrke og crossfit. Samboeren min driver Gategalleriet i Bergen, så jeg er interessert i gatekunst og gatekunstmiljøet. Selv om jeg ikke er aktiv gatekunstner selv, er det spennende å få være med i kulissene. Og så er jeg glad i å lage mat, hvem skulle tro det når man jobber med mat. Det går mye i sjømat. Det beste jeg vet er skalldyr, blåskjell og reker. Og så er jeg veldig glad i laks selvfølgelig, og vil gjerne ha den litt rosa i midten.

– Hva tror du blir utfordringen til bransjen fremover?

– Å få folk til å spise mer fisk blir viktig. Det er skremmende at norske barn spiser mer godteri enn sjømat. Man kan ikke gå rundt med pekefingeren og si at folk må spise fisk fordi det sunt, men man må lage gode produkter og gjøre det enkelt for folk. Alle vet at fisk er sunt og inneholder proteiner, men når man skal konkurrere mot hamburger og pølse så er ikke det så lett. Spis mer norsk fisk og sjømat. Den er trygg og av god kvalitet, forsikrer Liakonis.

Les også:

Grieg Seafood: – Nå gønner vi på

YoungFish lager mentorordning for sjømatnæringen