Vesterålen Online melder at selskapet Øyfisk har fått grønt lys til å drive havbasert oppdrett av laks og ørret ved Svindalen på Andøya.

Andøy kommune sa opprinnelig nei til å gi konsesjon, men ifølge avisen overkjører fylkesrådet avgjørelsen og gir tillatelse.

- Er bekymret

– En real overkjøring fra fylkesrådet, sier Håkon Møller, gruppeleder for De Grønne på fylkestinget, i en pressemelding.

Det var i desember 2018 at et stort flertall i kommunestyret i Andøy vedtok å si nei til søknaden fra Øyfisk, og i dag ble det klart at fylkesrådet har valgt å se bort fra flertallet av Andøy-politikerne.

– Det finnes ikke fnugg av tvil om at kommunestyret i Andøy ikke ønsker denne etableringen. Igjen vikler fylkesrådet seg inn i en omstridt konsesjonssak der de nærmest på autopilot prioriterer næringa foran andre hensyn. Og det over hodet på lokalpolitikerne i Andøy, sier Håkon Møller i en kommentar til avgjørelsen.

Han er spesielt bekymret for hvilke konsekvenser en eventuell rømming fra anlegget vil få for villaksstammene i området:

– Andøy kommune er den kommunen i Norge som har flest lakseførende vassdrag. Villaks er rødlista og hvert vassdrag har sitt eget, unike genmateriale. En rømming her vil kunne utrydde mange sårbare, unike laksestammer og vil være en nasjonal tragedie, mener Møller.

Les også: