Fiskerinæringen har de siste ukene kommet med klare krav til myndighetene om skjerpet kontroll ved grenseovergangene i Nordland i forkant av vinterfisket, når flere tusen sesongarbeidere fra «røde land» er ventet til Lofoten, Vesterålen og Senja.

Næringen har vært særlig bekymret for manglende kontroll med utenlandske arbeidere som vanligvis kommer til regionene på «lykke og fromme», uten å ha arbeidsavtaler eller bosted på forhånd.

Politiet har svart at kontrollen allerede er skjerpet, blant annet med bistand fra Tollvesenet og Heimvernet, men har ikke besvart Fiskeribladets spørsmål om det vil være aktuelt med døgnkontinuerlig kontroll – slik flere aktører i næringen har tatt til orde for.

Forebygger importsmitte

Onsdag formiddag melder politiet i Nordland at de kommer til å skjerpe kontrollen ytterligere på grenseovergangene i fylket, og at de i løpet av kort tid vil ha på plass døgnkontinuerlig kontroll.

– Det er ventet en rekke sesongarbeidere til fiskerinæringen i Lofoten og Vesterålen. Som et ledd i å forbygge importsmitte vil politiet derfor i tiden fremover ytterligere skjerpe kontrollen på grensene i Nordland. Det vil bli vakthold store deler av døgnet, og i løpet av kort tid skal vi ha døgnkontinuerlig kontroll, skriver politiet i en pressemelding onsdag.

De påpeker likevel at kontroller bare er ett tiltak for å hindre smitteutbrudd.

– Enda viktigere er det at næringslivet selv tar ansvar for at det ikke forekommer brudd på karanteneregler.

Umiddelbar virkning

Politimester Heidi Klølstad sier i pressemeldingen at de ser behovet for en ytterligere skjerping.

– De som skal inn til Norge for å arbeide skal få komme inn, men vi ønsker å kontrollere at de som kommer oppfyller innreisevilkårene, og har planer for hvordan de skal gjennomføre karantenen, sier Kløkstad.

I tillegg til bistand fra Tollvesenet og Heimevernet, vil også UP bidra med ressurser i tiden som kommer.

– Det vil med umiddelbar virkning bli ytterligere forsterket grensekontroll på grenseovergangene i Nordland, og i løpet av kort tid kommer det til å være døgnkontinuerlig kontroll på hvem som får passere grensen inn til Nordland, sier Kløkstad i pressemeldingen.

Politimesteren sier de har hatt et nært samarbeid med kommunene og Fylkesmannen i Nordland rundt håndteringen av de ventede sesongarbeiderne.

– Vi er svært godt fornøyd med den gode dialogen og samarbeidet som er i Nordland. Når alle involverte aktører, også næringslivet, tar sin del av ansvaret i forhold til å forebygge smitte, så er jeg sikker på at vi skal få til dette på en trygg og god måte, avslutter Kløkstad.