Gjennom flere tiår har alle forsøk på dette strandet i den amerikanske kongressen på grunn av motstand som er miljømessig begrunnet.

President-ordren har følgende tittel: «Executive Order on Promoting American Seafood Competitiveness and Economic Growth».

Hensikten er å styrke USAs økonomi, forbedre landets konkurranseevne, forbedre matsikkerheten, sørge for miljøsikker og bærekraftig sjømat, støtte opp om den amerikanske arbeider og fjerne unødvendige byråkratiske hindringer.

Innsatsgruppe må legge fram forslag

USAs grunnlov gir presidenten fullmakt til å utstede slike instruksjoner som føderale etater er forpliktet til å følge opp.

Trump har beordret opprettelsen av en innsatsgruppe som innbefatter flere departementer og direktorater, inkludert Departementet for statssikkerhet, Homeland Security.

Innsatsgruppen har 90 dager på seg til å legge fram forslag for et regjeringsorgan som har ansvar for å utvikle og anbefale handelspolitiske tiltak for presidenten.

Hovedansvaret for utvikling av akvakultur skal legges til etaten NOAA, som delvis har de samme oppgaver som det norske fiskeridirektoratet.

Fornøyd sjømatlobby

Sjømat-lobbyist Margaret Henderson hilser presidentordren velkommen:

Margaret Henderson i Stronger America Through Seafood.

– Initiativet er veldig gunstig for hele næringa i USA, både for fangst og havbruk, sier Henderson til IntraFish. Hun representerer bransjeorganisasjonen Stronger America Through Seafood, der blant andre laksefôr-produsenten Cargill er med.

President-ordren tar til orde for å fremme utvikling og salg av USAs egen sjømat: «Til tross for Amerikas rikholdige akvatiske ressurser, importerer vi over 85 prosent av sjømaten vi spiser», heter det i ordren.

Et viktig poeng med presidentens initiativ er å skape fortgang i utviklingen av landets egen sjømatnæring.