– Vi som jobber i slakteriet får en liten fire dagers juleferie når vi stenger fra 24. til den 28. desember. Da vasker vi ned fabrikken først, og tar oss noen dager fri slik at vi også kan nyte julen, forteller Braticevici.

Julaften tilbringes hjemme i Alta med samboer og hunden deres. Da blir det servert pinnekjøtt og ribbe på julaften.

– Men det liker jeg veldig godt, så det blir bra. Så skal vi i besøk til min svigermor i Porsanger første juledag, sier han.

Er det noe rumensk julemat du savner her i Norge da?

– Jeg savner en rett som heter «sarmale» som er en form for kålruletter i en spesiell type saus, og «caltabos» som er en type pølse, og ikke minst «mamaliga» som er tilbehør. Jeg savner selvsagt også familien min. Men vi skal gjøre det beste ut av det og implementere begge kulturene i julefeiringen, sier 28-åringen til IntraFish.

Startet hos Grieg Seafood i 2013

Radu-Octavian Braticevici søkte på en ledig stilling hos Grieg Seafood Finnmark som produksjonsmedarbeider i 2013, og fikk jobben.

– I 2015 ble jeg tilbudt fast stilling som hygienetekniker. Det var helt nytt for meg, og jeg fikk prøve meg i stillingen, og den likte jeg veldig godt. Tre år senere ble jeg forfremmet til teamleder for hygiene, forteller Braticevici til IntraFish. I dag sørger han for topp hygiene på Grieg Seafoods slakteri i Alta i Troms og Finnmark, som er selskapets største slakteri i Norge.

– Hvorfor bestemte du deg for å jobbe i sjømatnæringen?

– Jeg hadde hørt at Grieg Seafood var et stort selskap, med mange arbeidere. Jeg hadde ikke tidligere erfaringer som produksjonsmedarbeider, så jeg visste ikke helt hva jeg kunne vente meg. Men alle der synes jeg gjorde en god jobb, og karrieren min har utviklet seg derfra, konstaterer 28- åringen.

– Det er veldig godt å kunne forstå og snakke flere språk når jeg jobber på slakteriet, sier Braticevici til IntraFish. Foto: Privat.

Å snakke fire språk, og forstå flere, er en fordel på slakteriet

Braticevici er opprinnelig fra Romania. Han kom til Norge som 19-åring i 2011 for å studere ved Høyskolen i Finnmark, nå UiT. Her studerte han norsk språk og kultur førsteåret, før han skulle begynne på studiet i bedriftsøkonomi.

– Men i stedet prioriterte jeg å jobbe, sier han.

Fra tidligere er han utdannet tekniker innen telekommunikasjon i Romania.

Han er også en polyglot (flerspråklig, red.anm.) som snakker flytende engelsk, norsk og rumensk.

– Jeg kan også gjøre meg godt forstått på russisk og polsk, og jeg har nylig fått en interesse for arabisk, sier Braticevici.

– Det er veldig godt å kunne forstå og snakke flere språk når jeg jobber på slakteriet. Her kommer arbeiderne fra mange forskjellige land, og det hjelper meg en del. Jeg liker veldig godt det flerkulturelle arbeidsmiljøet vi har i Grieg Seafood, legger han til.

Braticevici forteller at interessen for sjømatnæringen har vokst seg større i løpet av årene hos Grieg Seafood.

– Jeg har selv sett hvor bra det er å være del i et så stort fellesskap med så gode kolleger, og det fører til interesse. Jeg tror ikke det er noen som er født med interesse for sjømatnæringen, for å si det slik, sier han og ler.

– Hva er det mest utfordrende med jobben din?

– Det er nok tidspresset som vi er under når vi slakter på to skift. Det gir oss langt mindre tid til å forberede og vaske slakteriet til neste produksjonsdag. Men jeglegger mye stolthet i at vi alltid blir ferdig tidsnok. Nøkkelen er godt samarbeid og god planlegging.

– Hva er planene dine fremover?

– Det er å fortsette å jobbe i Grieg, samtidig som jeg tilegner meg ny kunnskap om jobben – slik at jeg kan gjøre en bedre jobb og bli en bedre leder.

Her er Radu Octavian avbildet sammen med hygiene-teamet han leder. Foto: Privat.

Utfordrende å jobbe på slakteri under korona

Det å være teamleder for hygiene på Grieg Seafoods største slakteri under koronapandemien har vært utfordrende, ifølge Barticevici.

– Det er såpass mange som jobber på slakteriet, og vi jobber vanligvis tett oppi hverandre. Så det å for eksempel holde avstand er en utfordring, men vi har klart oss veldig bra. Ledelsen var rask med å sette inn gode tiltak for håndhygiene og sosial distansering.

Logistikk og transport har også vært utfordrende for slakteriet under koronapandemien.

– Men vi har klart oss godt uten noe koronaspredning. Bank i bordet.

Aktiv idrettsutøver på fritiden

På fritiden driver Braticevici med boksing, vektløfting og i det siste har han funnet seg en ny sport:

– Jeg har begynt å sykle i det siste, som jeg trives veldig godt med! Det blir ikke så mye boksing og vektløfting her om dagen på grunn av korona.

– Hva er de beste dagene på jobben din?

– Det flere ting som utgjør de beste dagene på jobben min, så det er litt vanskelig å velge en ting. Godt fellesskap, samhold og arbeidsmiljø gjør jobben veldig trivelig. De beste dagene på jobb er når alt går som planlagt og vi får gode hygieniske resultater, sier Braticevici.