Meldingen om en konsekvensvurdering av tre områder for offshore havbruk i Norge kom fra Nærings- og fiskeridepartementet tidlig i dag, og er i tråd med det Fiskeridirektoratet foreslo i august i år, og omtalt hos Intrafish. Det er Trænabanken utenfor Helgeland, Frøyabanken nord utenfor Trondheim og Norskerenna sør utenfor Stavanger som nå skal vurderes for offshore havbruk.

– Endelig har startskuddet gått! Nå starter vi opp prosessen med å vurdere konkrete områder for havbruk til havs. Det er et arbeid som vil være av stor betydning for fremtidig verdiskaping og aktivitet i norsk havbruksnæring. Arbeidet med å tilrettelegge for offshore havbruk har med dette nådd en ny og viktig milepæl, skriver fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i en epost til Intrafish.

Han sier videre at med å starte konsekvensvurderingen av Trænabanken, Frøyabanken nord og Norskerenna sør holder de tempoet oppe med å utvikle et eget konsesjonsregime for havbruk til havs, samtidig som at de legger til rette for ytterlige vekst i en næring som allerede bringer inn store verdier til fellesskapet.

– Både sameksistens og strenge krav til bærekraft skal selvsagt ha fullt fokus når vi nå går i gang med å legge til rette for offshore havbruk, sier Skjæran.

Kysten utenfor Træna på Helgeland skal nå vurderes for oppdrett. Foto: Arvids Baranovs

I februar startet Lovundlaks sammen med samarbeidspartnere et eget selskap, Utror, som skal stå for kartlegging og eventuelt utvikling av havbruk til havs utenfor Helgelandskysten.

Havbruk til havs (HTH)
  • I dag foregår all lakseoppdrett i Norge innenfor en nautisk mil fra grunnlinjen, men ny teknologi gjør at flere aktører ønsker å gå lenger ut, og utenfor plan- og bygningslovens virkeområde.
  • HTH vil foregå utenfor produksjonsområdene som i dag er hhv. 1, 4 eller 8 nm utenfor grunnlinjene.
  • HTH-tillatelser gis med tidsbegrensning på 25 år. Tillatelsene vil trolig bli solgt på auksjon eller gjennom fastpris med kvalifisering. Dette bestemmes for hver enkelt tildelingsrunde.
  • En HTH-tillatelse knyttes til en bestemt lokalitet og ett bestemt anlegg. Større endringer i anlegget må omsøkes.
  • Nytt regelverk for HTH ble fastsatt 7. november 2022 i laksetildelingsforskriften kapittel 4.
  • Forslag til utredningsprogram for områdene Norskerenna sør, Frøyabanken nord og Trænabanken er sendt på høring. Høringsfristen gikk ut 24. mai.
Kilde: Regjeringen.no

– Vi er tilfredse med at myndighetene nå tar neste skritt for utvikling av en ny havbruksnæring i åpent hav, sier daglig leder Olav-Andreas Ervik til NRK.

Oppdrettsgigant er positiv

– Salmar Aker Ocean er positive til det som skjer nå, og er selvsagt innforstått med at det skal gjøres grundige konsekvensutredninger, som vi allerede har gjort for det området Salmar Aker Ocean har søkt om lokalitet i, skriver styreleder i Salmar Aker Ocean, Atle Eide, i en epost til Intrafish tirsdag ettermiddag.

Styreleder i Salmar Aker Ocean, Atle Eide. Foto: Arkivfoto Ellen Fossbakk

– Frykter næringa protester fra fiskeriene og havvindinteressene om disse områdene?

– Vi opplever allerede dialogen med olje/vind næringen som gjensidig respektfull og konstruktiv, og det samme er dialogen med fiskeri interessene. Her må vi finne gode løsninger for sameksistens og bærekraftig utnyttelse av havområdene, som alle aktørene kan leve med og av, svarer Eide på vårt spørsmål i epost.

Adresserer skattespørsmål

Styrelederen i Salmar Aker Ocean sier videre at selskapet håper regjeringen, som tidligere lovet, klarer å gjøre ferdig dette arbeidet i løpet av 2023.

– Samtidig må vi understreke at hele satsingen offshore må ses sammen med et balansert skatte- og konsesjonsregime, og vi mener derfor at selve skatteregime for offshore må løses i sammenheng med hele tillatelses regime og ikke som en del av skatteregime for de kystnære områdene. Det tror vi er best for alle aktørene. Innenfor offshore vil det være svært omfattende – milliardbeløp – investeringer, mens inntektene og mulig overskudd ligger frem i tid. Det er på mange måter en helt ny næring, mener Eide.