(Saken er oppdatert tirsdag 11. juni klokken 09.35)

– Det er først i morgen vi kommer til å se på det skredrammede området og gjøre vurderinger. Vi har ikke fått inn geologer på stedet og vi vet derfor ikke hvor stor skredfaren fremdeles er. Det er også behov for å sikre løsmasser i skråningen før vi kan vurdere situasjonen, sa Ken Rune Bekkeli til IntraFish tirsdag klokken 09.30.

– Slakteriet kommer til å være ute av drift i hvert fall én eller to måneder, legger han til.

Ingen skadd

Ingen ble skadd i ulykken – fordi ingen var på jobb da den skjedde. I går meldte slakteriet til IntraFish at nedbøren gjorde dem bekymret for nye ras, og at de ikke hadde full oversikt over skadeomfanget.

De håper at raset ikke har skadet maskiner og utstyr inne i bygget, men de vet altså ikke sikkert.

Raset har skadet deler av produksjonsbygningen på baksiden mot fjellet. Det vises på dronebilder.

Jordraset har løsnet mellom 100 og 200 meter i lia ovenfor bygget.

Salangen i Troms

Slakteriet ligger i Rotvika i Salangen kommune i Indre Sør-Troms. Kommunen ligger mellom de tre byene Harstad, Narvik og Tromsø.

Kommunesenteret er Sjøvegan som ligger innerst i Sagfjorden. Rotvika ligger om lag fem kilometer vest for Sjøvegan.

Saken har fått store medieoppslag nasjonalt i pinsehelga. Ett av poengene er at oppdrettsselskapet allerede er rammet av laksedød etter algeoppblomstringen i Nord-Norge.

Viktig for bygda

Salaks-slakteriet med sine 25 ansatte er en betydelig arbeidsplass i kommunen. Raset kan forlenge permitteringsperioden som startet med algedøden.

Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo skrøt av kommunens eget oppdrettsselskap i et intervju med IntraFish i januar.

Slakteriet ble etablert i 1989 og har siden den gang vokst til en kapasitet på 50-60 tonn per dag, noe som tilsvarer ca. 150.000 middagsmåltider. Det slaktes i hovedsak egen fisk fra egne lokaliteter.

Rapport fra brannvesenet

Salangen Brann og Redning (brannvesenet) skriver på Facebook-sida si:

«Lørdag 8/6-19 kl 09:03 går alarmen hos Salangen Brann og Redning. Det dreier seg om et jord/steinras i Rotvika ved et industriområde. Da alarmen gikk, var det ennå usikkert om det var personer som var tatt av skredet/ savnet. I ettertid er det klart at ingen personer kom til skade. Men det er store materielle skader.

Også på denne aksjonen ser vi hvor fantastisk drone er som arbeidsverktøy for oss i Salangen Brann og Redning. Vi rykket ut med alt tilgjengelig mannskap og ressurser, samt drone og pilot.

Samtidig som vårt mannskap ankom skadestedet, ankom også luftambulansen for å gjøre overflatesøk i skredet. Så snart dette var gjort (ca. 10 min) fikk vi tilgang til luftrommet slik at vi kunne begynne arbeidet.

Dronen ble først brukt for å skaffe seg oversikt over skadene samt selve raset. På denne måten kunne vi danne oss et bilde om hvor utrygg massene var. Dette på en hurtig og ikke minst trygg måte. Det ble også på et tidspunkt streamet live til politiets operasjonssentral for videre vurderinger.

Deretter kunne vi bistå NVE når de ankom skadestedet slik at de fikk bilder av raset, nært raset.

Under aksjonen hadde vi et FANTASTISK samarbeid mellom: 3 hundeførere med deres hunder fra Norske Redningshunder, Politiet, Ambulansen, Norsk Luftambulanse, NVE, samt representanter fra bedriften som ble rammet…»

NRK Kveldsnytt kjørte saken lørdag. Du finner innslaget rundt seks minutter ut i sendinga, HER.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.