– Vi ønsker å legge press på Cargill og tvinge det amerikanske konsernet til å slutte med avskoging i Brasil, sier seniorrådgiver Ida Breckan Claudi i Regnskogfondet til IntraFish.

– Men Cargills datterselskap Cargill Aqua Nutrition i Norge kjøper sertifisert soya fra de samme produsentene i Brasil som de andre norske laksefôr-leverandørene?

– Ja, men Cargill Aqua Nutrition eies av et morselskap som beviselig er medansvarlig for den massive avskoging som nå skjer i Brasil. Tiden for dialog er over. Kundene må signalisere kommersielt at de ikke finner seg i selskapets ansvarsfraskrivelse i Brasil. Cargill er verdens nest største soyaforhandler. Vår oppfordring er at lakseprodusenter slutter å kjøpe fra Cargill Aqua Nutrition nå, inntil gigantkonsernet endrer sin virksomhet og aktivt tar grep for å stanse avskogingen. Imens oppfordrer vi lakseprodusentene å kjøpe fôr fra de andre aktørene, sier Claudi.

Ny rapport

Regnskogsfondet har nettopp publisert en rapport som dokumenterer at avskogingen fortsetter med uforminsket styrke i Brasil.

Seniorrådgiver Ida Breckan Claudi.

Rapporten har allerede fått omtale i norske og utenlandske medier. Fondet er norsk, men samarbeider med urfolksgrupper i Brasil samt aktører i mange land.

I helga fikk rapporten oppslag i Dagbladet i. Tidligere har Aftenposten og Bergens Tidende omtalt den. IntraFish har også flere ganger tidligere i høst omtalt utfordringene med bruk av soya i fiskefôr.

Av tunge medieorganer i utlandet kan nevnes: Der Spiegel i Tyskland, Le Monde i Frankrike, El Diario i Spania og La Folha de São Paulo i Brasil.

Oppfordring til investorer og dagligvare

Regnskogsfondet oppfordrer norske dagligvarekjeder som Norgesgruppen, Coop og Rema 1000, til å «kreve at leverandører av laks utelukker fôrleverandører med høy avskogingsrisiko fra sine verdikjeder.»

Oppfordringen går også til norske investorer. De blir dessuten bedt om å trekke seg ut av navngitte selskaper som Regnskogfondet mener bidrar til fortsatt avskoging.

Skretting og BioMar

– Vil dere rose de andre norske fiskefôrprodusentene som Skretting og BioMar?

– De andre fôrleverandørene har betydelig lavere avskogingsrisiko enn Cargill. Å velge Biomar eller Skretting bør være et enkelt valg for et oppdrettsselskap som ønsker å redusere avskogingsrisiko og samtidig bidra til løse avskogingskrisen i Brasil.

– Er dere mot handel med soya?

– Nei, vi er ikke mot soya. Men i dagens Brasil er det uansvarlig å fortsette å kjøpe soya fra selskaper som er medansvarlig for avskoging, som Cargill åpenbart er. Norske oppdrettsselskaper må bruke kjøpekraften sin til å presse selskapene som står bak avskogingen. Vi oppfordrer lakseprodusentene til å velge fôrleverandører som bruker soya som er produsent med betydelig mindre avskogingsrisiko enn Cargill.

Kunstig vanning av soyafarm i delstaten Mato Grosso i Brasil. Her sto tidligere skogen tett. Foto: Victor Moriyama/ Regnskogfondet

To drivere

Claudi sier det er to drivere for avskoging: Kvegdrift og soyaproduksjon.

– Brasiliansk miljøvernlovgivning er svak, og gir ikke tilstrekkelig beskyttelse av skogen og menneskene som bor der. Derfor er det avgjørende at selskaper som driver i Brasil, tar ansvar.

– Det høres håpløst ut?

– Nei, dette er problemer næringslivet tidligere har vist at de kan gjøre noe med. I 2006 inngikk en rekke internasjonale aktører en bransjeavtale, et moratorium, om å stoppe avskogingen for soya i Amazonas. Deretter ble avskogingen flyttet til den brasilianske høgsletta, savannen eller cerrado’en. Nå var vi like ved å få en ny avtale på plass, «The Cerrado Conservation Mechanism», men Cargill trakk seg i siste liten. Det er noe av bakgrunnen for vår kampanje, sier Claudi.

Opprop med tunge aktører

Et opprop for å få en ny avtale på plass er underskrevet av aktører innen soyaindustrien, sivilsamfunnet, dagligvare og andre.

Navn som lakseprodusenter kjenner spesielt godt, er underskrivere som Nutreco (som eier Skretting), Biomar, Cermaq Group, Grieg Seafood og Lerøy Seafood.

Et initiativ for å støtte «The Cerrado Manifesto» ble tatt i 2017 av multinasjonale gigantselskaper som blant andre Marks & Spencer, Metro, Tesco, McDonald’s, Nando’s, Unilever og Walmart.

Hittil har 136 selskaper skrevet under, blant andre J Sainsburys Plc, Tesco, Carrefour, Aldi UK & Ireland, Coop Sweden, Handelsbanken Asset Management, ICA Gruppen AB, Inter IKEA Group, J Sainsburys Plc, Kellogg Company, Lidl i Storbritannia og Nederland og Nestlé.

Fattigfolk forsøker å slukke skogbrannene som best de kan. Personen på bildet er innbygger av bosettingen «12 de Outubro» i byen Cláudia i delstaten Mato Grosso. Foto: Victor Moriyama/ Regnskogfondet

Spørsmål til Cargill

IntraFish har bedt Cargill Aqua Nutrition svare på at Regnskogsfondet vil presse lakseprodusenter fra å kjøpe fôr fra dem, men ikke fra konkurrentene Skretting, BioMar og Mowi.

– Cargill deler Regnskogfondets mål om å få slutt på avskoging, men vi er uenige om veien dit, skriver kommunikasjonsdirektør Hanne Dankertsen i Cargill Aqua Nutrition North Sea i en epost til IntraFish.

– De siste ukene har vi sett en økning i antall rapporter og påstander om Cargill, der mange gir unøyaktig eller villedende informasjon, uten å gi innsikt i hvordan vurderinger er blitt gjort, skriver hun.

Hanne Dankertsen.

IntraFish har stilt blant annet følgende spørsmål:

– Har noen kunder hittil sagt opp fôrkontrakt med dere med den begrunnelse at Cargill er pådriver for avskoging i Brasil?

– Hvordan føles det å bli hengt ut for all verden som versting?

– Vil dere forsøke å presse konsernledelsen i USA til å slutte med det som Regnskogfondet beskylder dere for?

– Hvorfor trakk Cargill seg fra å forplikte seg på «The Cerrado Conservation Mechanism»?

Svar per pressemelding

Dankertsen svarer ikke på spørsmålene enkeltvis, men sender en pressemelding som også er sendt til andre medier.

IntraFish gjengir den nedenfor:

«I det norske markedet for akvakultur har vi siden 2014 utelukkende kjøpt ProTerra-sertifisert, ikke-genmodifisert soyaproteinkonsentrat (SPC) fra nøye utvalgte leverandører i Brasil. Sertifiseringen garanterer at det ikke har foregått avskoging eller landomlegging etter 2008.

Anslagsvis utgjør totalforbruket av soya til norsk lakseoppdrett mindre enn 1 % av det brasilianske soyavolumet, altså har norsk lakseoppdrett et veldig lavt fotavtrykk mot soya i Brasil.

Regnskogfondets oppfordring om at våre kunder skal fjerne Cargill som leverandør, vil ikke gjøre noe for å stoppe avskogingen i Brasil. Tvert imot; ved å fjerne den sertifiserte forsyningen fra Cargill til havbruk i Norge, vil den bredere utfordringen med avskoging i Brasil forbli på bakken.

Samarbeid med bøndene i Brasil, ikke ekskludering av bønder som driver lovlig virksomhet, er nøkkelen til å transformere soyaforsyningskjeden.

Når det gjelder forsyningskjeden til Cargill totalt sett, altså ikke soyaen som går til akvakultur, var 95,68 % av soyavolumene i Brasil for året 2018–19 avskogings- og konverteringsfritt. De resterende 4,32 prosentene er lovlig avskoging etter brasiliansk lov.

Dersom Regnskogfondet har observert ulovligheter i et område der Cargill har virksomhet, betyr det ikke at den ulovlige virksomheten foregår i Cargills forsyningskjede.

Røyk fra ulovlig påtent skogbrann i området Morais Almeida i delstaten Pará i Brasil. Foto: Victor Moriyama/ Regnskogfondet

Soya spiller en vesentlig rolle i det globale matvaresystemet, og eksporteres til land over hele verden, hovedsakelig til Kina. Når Cargill jobber for å håndtere den komplekse situasjonen i Brasil, gjør vi det som en helhetlig tilnærming der vi beskytter skog og naturlig vegetasjon, med bøndene som en del av løsningen.

Cargill respekterer menneskerettigheter i alle lokalsamfunnene der vi har virksomhet. Cargill leverer ikke og kommer ikke til å levere soya fra bønder som rydder land i vernede områder.

Cargill er forpliktet til å eliminere avskoging fra våre forsyningskjeder innen 2030, og akselererer vårt arbeid for å nå målet. Fremdriften dokumenteres her

Dette har intrafish skrevet om soya og avskoging siden i sommer:

Mowi topper igjen en internasjonal bærekraftsrangering

Publisert 11. november 2020

Sjømatnæringa vil at det skal dufte mer fisk av grønn omstilling

Publisert 29. oktober 2020

Cargill Aqua Nutrition øker bruken av alternative ingredienser i fôret

Publisert 18. oktober 2020

Et av de vanligste plantevernmidlene funnet i laksefôr er nå forbudt i Europa

Publisert 12. oktober 2020

Miljøorganisasjonene vil ikke rose fôrselskapene selv om de bruker avskogingsfri soya

Publisert 27. september 2020

– Cermaq bruker avskogingsfri soya

Publisert 22. september 2020

Skretting garanterer avskogingsfri soya i laksefôret

Publisert 21. september 2020

Aksjonister limte seg fast i Nærings- og fiskeridepartementet i protest mot oppdrett – vil ha næringa nedlagt innen 2030

Publisert 21. september 2020

Cargill kuttes fra Grieg Seafoods grønne obligasjonslån på 1 milliard kroner

Publisert 21. september 2020

Amerikansk miljøorganisasjon: Cargill er en av miljøverstingene blant verdens største soyaselskaper

Publisert 21. september 2020

EU lager regler for miljømerking – laksenæringen mener norske myndigheter er altfor defensive

Publisert 7. september 2020

Mandag kveld kommer NRK-programmet Folkeopplysningen med sin lakse-episode

Publisert 29. august 2020

Brasiliansk avskoging trenger «cutoff» dato nå – ikke om ett år

Publisert 15. juli

_____________________________________________________________________________________________

Lyst til å lese flere saker om havbruk og sjømat? Klikk HER for tidsbegrenset abo-tilbud på IntraFish.no: 300 kroner for 3 måneder.