Oppdrettsgiganten har nå fire søknader til offentlig ettersyn hos Rødøy kommune i Nordland. Daglig leder Bodil Holmen ved rekefabrikken Nord-Reker på Helgeland frykter at det blir kroken på døra for dem dersom oppdrettsselskapet får gjennomslag for alle sine utvidelsesplaner i regionen.

– Mowi påberoper seg at de ikke er i konflikt med rekefeltene som benyttes i dag, men vi kjenner fjordene våre, og det er ingen tvil om at det planlegges å sette ankere midt i feltene. Om alle deres søknader går gjennom, og fylket og kommunen ikke sier stopp, vil vi bare ha to rekefelt igjen, sier Holmen til Fiskeribladet.

Rekefiskere og Nord-Reker as frykter at nye oppdrettsplaner vil medføre at det ikke er mulig å drive rekefiske og produksjon på Helgeland. Foto: Privat

Tøff kamp

Mowi asa søker om ny lokalitet i Hestvika, Lyngvær og Bukkøy, samt utvidelse av lokaliteten Digermulen i Rødøy, og både Nord-Reker as og rekefisker Bjørnar Sjåvik er klare på at det vil være starten på slutten for rekefiske i regionen om oppdrettsselskapene får fortsette med nyetableringer og utvide sine lokaliteter etter planene. Bjørnar Sjåvik er den fiskeren som leverer mest reker til Nord-Reker as, og i en høringsuttalelse til Rødøy kommune beskriver Sjåvik hvordan en rekke fortøyningsankere vil komme i konflikt med hans virksomhet, og at han bare vil ha to trålfelt igjen om planene realiseres.

– Dersom Mowi får dette gjennom, kan jeg bare pakke sammen. Og det gjelder kanskje også for Nord-Reker i Kvina. Jeg har bare fem felt igjen jeg kan tråle på, og blir dette redusert til to felt, vil ikke noen av oss overleve, sier Sjåvik til Kyst og Fjord, som først omtalte saken.

Fortvilelse

Bodil Holmen håper politikerne tar deres innsigelser på alvor, og at ikke deres næring raderes ut til fordel for havbruksinteresser.

– Dette gjelder ikke bare oss. Dette gjelder hele fiskerinæringen, mangfoldet og matfatet vårt. Det må være mulig for alle å overleve, og selv mener jeg det er altfor lite fokus på å få større deler av havbruksnæringen opp på land, sier Holmen til Fiskeribladet.

Bodil Holmen har ledet rekefabrikken Nord-Reker i 22 år, men aldri før kunnet vise til så gode resultater som i 2019. Nå frykter hun for bedriftens framtid, om oppdrettsgiganten Mowi får gjennomslag for sine planer i Rødøy. Foto: Kenneth Didriksen

Hun tror det er mange som deler hennes og Sjåvik sin oppfatning, men at få tør å ta til motmæle.

– Det er ikke noe artig å krangle med naboene, og mange har familie eller venner som jobber i oppdrettsnæringen. Men det må være rom for alle, sier Holmen, som mener Mowi sine utvidelsesplaner i regionen er i ferd med å sparke bena under tradisjonsrike næringer på Helgelandskysten.

Ønsker dialog

Kommunikasjonssjef i Mowi, Eivind Nævdal-Bolstad, sier at selskapet ønsker en god sameksistens mellom havbruk og fiskeri – per i dag har de ikke fått noen innspill fra Nord-Reker om saken.

Eivind Nævdal-Bolstad Foto: Hans Jørgen Brun

– I høringsprosessen vil nettopp slike momenter komme frem, slik at både vi og myndighetene kan gjøre våre vurderinger og se på mulige tilpassinger. Så vidt oss bekjent har ingen av de tre forslagene våre fortøyninger eller ankre som strekker seg inn i registrerte rekefelt. Vi vil selvsagt vurdere på de innspill som kommer, og ønsker en god dialog med andre brukere i området, skriver Nævdal-Bolstad til Fiskeribladet.

– Vi har allerede vært i kontakt med det lokale fiskarlaget og tilpasset fortøyningsplasseringer etter deres ønsker. Det er et konkret eksempel på at vi ønsker en god sameksistens mellom havbruk og fiskeri, melder kommunikasjonssjefen, som understreker at de gjerne tar et møte med rekenæringen også for å diskutere saken.