Tidlig onsdag morgen ble årsrapporten til oppdrettsgiganten Mowi gjort offentlig. I den fremkommer det at konsernsjef Ivan Vindheim hadde en total kompensasjon på 16,6 millioner norske kroner i 2020.

Innbakt i lønnspakken til Vindheim er blant annet en pengebonus på rett over tre millioner, samt syv millioner kroner i realisert aksjebasert bonus. Han tok over jobben som konsernsjef på tampen av 2019, etter at Alf-Helge Aarskog trakk seg tilbake etter nesten ti år som konsernsjef. Ifølge årsrapporten fikk Aarskog 19,1 millioner kroner i samlet lønnspakke året han gikk av.

To over ti millioner

IntraFish har tatt utgangspunkt i snittkursen på Euro gjennom 2020, som ifølge Norges Bank var på 10,7207 kroner, i utregningen nedenfor. I tillegg til feltene som fremkommer her inngår også pensjon og andre faktorer i den totale summen.

Nummer to på lønnspakkelisten for 2020 er Ben Hadfield, som er driftsdirektør for Mowis virksomhet i Skottland, Irland og Færøyene. Han tjente i 2020 omtrent 10,5 millioner norske kroner, en økning på to prosent fra året før.

Se listen nederst i denne saken

Mowi leverer sjømatprodukter i omtrent 70 land, og er ifølge årsrapporten representert i 25 land. Totalt har selskapet omtrent 12.200 ansatte, fordelt på forretningsområdene fôr, oppdrett og salg og marked.

Nær normalen tross utfordringer

I rapporten erkjenner selskapet et krevende år som samtidig hadde sine oppturer:

– 2020 kan beskrives ved sitt utfordrende markedsforhold som følge av covid-19-pandemien, men samtidig også ved gode operasjonelle resultat og rekordhøye volum under ekstraordinære forhold, står det skrevet i innledningen.

– Finansresultatene våre ble påvirket av den lave spotprisen for laks som følge av de omfattende nedstengingstiltakene som førte til et fall i etterspørsel i matserveringssegmentet. Men til tross for et utfordrende år har driften vår vært nær normalen, og dette ble gjort mulig gjennom det harde arbeidet, kompetansen og dedikasjonen til Mowis ansatte, fortsetter selskapet.

(feltet «aksjebonus »nedenfor dreier seg om realisert aksjebasert bonus)