Salmon Group
  • Eit nettverk for små og mellomstore lakseprodusentar.
  • Administrasjonen held til i Bergen
  • Noko av det nettverket driv med er innkjøpsavtalar for sine medlemmar, og dessutan lobbyarbeid.

- I dag er vi veldig stolte. Dette er stort, sier Anne Øen til IntraFish. Hun er administrerende direktør i nettverket Salmon Group, som består av små- og mellomstore lakseoppdrettere.

I en pressemelding skriver Salmon Group at grepet sammen med tidligere grep de har gjort med fôret, har de redusert klimafotavtrykket med 50 prosent sammenlignet med standardfôr i næringen.

All brasiliansk soya tar ut umiddelbart ut av fôret som skal produseres.

- Det har ingen direkte sammenheng med brannene å gjøre. Vi har i lengre tid jobber med å redusere klimaavtrykket fra fôret vårt, og dette er en del av det arbeidet, sier Øen.

- Så nå blir det ikke noe soya i fôret deres?

- Jo, det vil være noe soya fra Europa, men det blir også erstattet med andre proteinkilder.

Koster noe mer

Øen sier at Salmon Group er svært opptatt av fôret.

- I norsk lakseoppdrett står det for nær 80 prosent av klimagassutslippet fra produksjonen, så det er viktig å se på hva vi kan gjøre for å redusere påvirkningen, sier hun.

Dagens Næringsliv har også omtalt nyheten.

De skriver at alternative soyaprodusenter, som nå Biomar / Salmon Group skal handle fra, har en kapasitet til å produsere rundt 90.000 tonn i året. Av dette kjøper Salmon Group rundt 12.000 tonn. Resten av laksenæringen ikke kan belage seg på det samme råstoffet.

- Nei, dessverre. For oppdrettsnæringen i Norge bruker rundt 350.000 tonn soya i året. Men det skjer mye spennende for tiden i jakten på alternative proteinkilden som kan redusere behovet for soya. Det jobbes med alt fra insektmel til bioprotein og algeprotein. Vi har selv tatt i bruk algeolje i vår fôr, selv om også dette foreløpig koster mer enn annen marin olje, sier innkjøpssjef Nils Inge Hitland i Salmon Group til avisen.

Merkostnad

Det poengteres at alternativ soya koster noe mer enn den brasilianske, uten at merkostnaden tallfestes.

- Når de små og mellomstore oppdretterne velger å ta den kostnaden dette innebærer, er det et bevisst valg. Disse pionerselskapene tar et stort samfunnsmessig ansvar og ligger i forkant av myndighetskravene. Forbrukerne stiller stadig høyere krav til at maten er «riktig», og de samme kravene er man opptatt av fra et produsentperspektiv. Dersom man sitter med kunnskap om at noe burde endres eller forbedres, bør man jo gjøre det, sier Øen i meldingen.

Sammen med fôrleverandøren Biomar er Salmon Group stadig på jakt etter alternative proteinkilder, som insektmel og bioprotein. I tillegg har de en høyere andel marint innhold i fôrresepten sin.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.