Fiskeribladet har fått innsyn i et brev fra administrerende direktør Torsteinn Már Baldvinsson i Samherji datert 6. november til den islandske kringkastingskanalen RÚV. Der kommet det frem at Samherji har engasjert First House for å håndtere dialogen med RÚV i forbindelse med Wikileaks-avsløringene.

First House bekrefter

I brevet til RUV, opplyser Baldvinsson at Håkon Borud, medeier og konsulent i First House, vil være kontakt og Samherjis rådgiver i dialogen med RÚV.

Overfor Fiskeribladet bekrefter administrerende direktør og partner Per Høiby i kommunikasjonsbyrået First House at de er er engasjert av Samherji.

- Ja, det kan jeg bekrefte . Selskapet har ønsket vår bistand i den situasjon de nå står i. Ofte, når det skjer noe ekstraordinært, trenger man flere hender og hoder, sier Høiby til Fiskeribladet.

– Vi er rådgivere

- Hva er deres rolle? Skal dere besvare på spørsmål fra media på vegne av Samherji, eller fungere dere som rådgivere for Samherji i hendvendelser fra media?

- Vi er rådgivere. Vi har et par stykker som jobber med dette, og som hjelper selskapet. Vi har ingen rolle utover det, sier Høiby.

- Det er et stort mediatrøkk nå. Hvordan håndterer dere saken?

- Gitt den kommentaren jeg har gitt, vil jeg ikke si noe mer. Jeg har bekreftet at de har engasjert oss, og forklart grovt hvorfor.

- Når engasjerte Samherji First House?

- Det vil jeg heller ikke gå inn på.

- Og dere tar dere ikke av mediehenvendelser på vegne av Samherji?

- Vi er en del av Samherjis rådgiverteam og bistår blant annet med mediehåndtering.

Bestikkelser

Tirsdag publiserte Wikileaks 30.000 dokumenter, hvor det blant annet fremkommer opplysninger om at Samherji skal ha brukt DNB til å overføre millionbeløp i bestikkelser via skatteparadis til tjenestemenn i Namibia, for å sikre seg fiskerettigheter utenfor Namibia.

Gjennom prosjektet «Fisrot Files» avslørte det islandske nettstedet Stundin, kringkasteren RUV, al-Jazeera og The Namibian dette tirsdag. Fiskeribladet omtalte saken onsdag.

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fraFiskeribladet.no