– Det harvært svært nyttig å få satt av hele to dager til gjennomgang og drøfting avalliansens videre arbeide. Vi har hatt konstruktive diskusjoner som gjør ossbedre rustet til å ta videre vårt felles arbeide med å fremme de forventningersjømatnæringen har til forbedret markedsadgang for våre produkter. Ett avtemaene vi har diskutert er hvordan vi skal sikre en optimal utnyttelse av deadministrative ressursene hos de organisasjoner som inngår i Sjømatalliansen.Vår klare målsetning er å bli enda tydeligere i våre budskap og få gjennomslagfor at sjømatnæringens interesser skal prioriteres av våre myndigheter, sierKjell Ingebrigtsen, leder i Norges Fiskarlag i en pressemelding.
– Det erdessverre slik at det er betydelige utfordringer for sjømatnæringen når detkommer til adgangen til flere sentrale markeder. Dette er utfordringer som kanforsterkes dersom den såkalte TTIP-avtalen mellom USA og EU blir en realitet.Vi har derfor brukt deler av vårt opphold i Brussel til å skolere oss pånettopp arbeidet med å få på plass TTIP-avtalen og vi har møtt personer som ergodt involvert i denne prosessen, understreker Ingebrigtsen. Vi har også hattnyttige møter med representanter for EUs foredlingsindustri og med kabinettettil handelskommisæren i EU, sier Ingebrigtsen.
– Vi harsterke ambisjoner med å få løftet sjømatnæringens offensive handelspolitiskeinteresser. Særlig deler av villfisknæringen og da særlig pelagisk sektor harutfordringer med sin markedsadgang som vi er nødt til å få gjort noe med. Vårsamling i Brussel har gjort oss godt rustet til i fellesskap å ta tak i dissesakene, understreker Ingebrigtsen.
Sjømatalliansenble etablert i august 2014 og er er et interessefellesskap mellom NorgesFiskarlag, Sjømat Norge (tidl. Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening),Fiskebåt, Samarbeidsrådet for salgslagene (Norges Råfisklag, Vestnorgesfiskesalgslag, Rogaland Fiskesalgslag, Norges Sildesalgslag, Sunnmøre ogRomsdal fiskelsalgslag, Skageragfisk) og Norske Sjømatbedrifters Landsforening.Norges Sjømatråd og Fiskeri- og havbruksnæringens Forskningsfond (FHF) deltarsom observatører i alliansen. Sjømatalliansen arbeider for å styrke deoffensive handelsinteressene for norsk sjømat, og for fri markedsadgang tilalle viktige markeder. Hovedfokus er arbeidet for å sikre en vesentligforbedring av markedsadgangen til EU. Om lag 60 prosent av norsk sjømateksportgår til EU og 70 prosent av dette kvantumet er tollbelagt.