I et nytt samarbeid vil også havbrukskonsernet SinkabergHansen og energiselskapet NTE tilby totalløsninger for elektrifisering av havbruksnæringen.

I en pressemelding fra de to samarbeidspartnerne sier selskapene at de ønsker å tilby ulike forretningsmodeller «der elektrifisering og energiløsninger kan kjøpes som en tjeneste».

80 er prosent aktuelle

– Her kan vi virkelig gjøre en forskjell, sier Ragnar Sæternes, FoU-koordinator i SinkabergHansen i pressemeldingen.

Han regner med at rundt 80 prosent av disse anleggene kan forsynes fra nettet på en lønnsom måte.

En rapport forteller at rundt 80 prosent av ikke-elektrifiserte anlegg kan nyttiggjøre seg av strøm på ulikt vis. Foto: SinkabergHansen/NTE

Flere aktører

Tidligere i år inngikk også Fjord maritime og energiselskapet BKK en samarbeidsavtale for å kunne tilby strømløsninger for næringen.

Salgs- og markedsansvarlig i Fjord maritime, Øyvind Bakke, sa Tekfisk at han trodde alle 1.100 anlegg ville være helelektriske innen fem år.

Energioptimalisering

Sæternes trekker frem nøkkelord som energioptimalisering ved bruk og produksjon av energi som viktige for næringen enten det er snakk om hybride løsninger eller tilkobling til landstrøm.

– I praksis skal NTE prosjektere, bygge, eie og drifte elektrisk infrastruktur for havbruksnæringen, sier prosjektleder for energitjenester i NTE Jakob Hæhre Krogsrud i pressemeldingen.

Samarbeidet innebærer også egne klimagrep for de to samarbeidspartnerne. Foto: SinkabergHansen/NTE

300.000 tonn CO2

Det er beregnet at elektrifisering ved oppdrettsanleggene kan kutte 300.000 tonn CO2 årlig. Det tilsvarer utslipp fra 150.000 biler, viste en studie fra Bellona og ABB i 2018.

Ved å gjøre investering i elektrifisering til en tjeneste, håper samarbeidspartnerne å få fortgang i det grønne skiftet.

– Aktørene vil raskere kunne kutte betydelige utslipp på fôrflåtene ved at strøm blir koblet på fra land, og i tillegg løsninger med batteriinstallasjoner og hybridløsninger der det er hensiktsmessig, sier Krogsrud i meldingen.

Kunnskap og erfaring

NTE stiller i prosjektet med kunnskap og erfaring fra tilsvarende landstrømoppdrag og fra serviceoppdrag for næringen.

– Slike løsninger vil bety mindre utslipp av klimagasser og svovel fra eksos, minske støy og vibrasjoner og dermed bedre arbeidsforholdene for de ansatte. Veien til hybrid- og elektriske arbeidsbåter blir også kortere. Båtene kan bruke batteri på merdkanten og lade på fôrflåtene, sier Ragnar Sæternes i meldingen.

Egne kutt

For samarbeidspartnerne innebærer samarbeidet også at de forplikter seg til å kutte egne klimautslipp.

– For SinkabergHansen er dette samarbeidet ett av flere elementer i en langsiktig strategi for energi- og miljøtiltak. Tanken er at vårt konsern utnytter sin posisjon til å få realisert innovasjoner av både teknologisk og forretningsmessig betydning sier Sæternes i pressemeldingen.

Les flere saker fra Tekfisk: