– Statlig finansiering av kompetansesenteret er en naturlig del av en vurdering om hvordan disse sentrene skal drives, og vil bli tatt opp møtet vi skal ha med statsråden, sier Håvard Høgstad.

Håvard Høgstad er daglig leder i Arnøy Laks og styreleder i Sjømatbedriftene. Foto: Arkivfoto

Takket ja til møte

Høgstad er nestleder i styret til Blått kompetansesenter nord, der Geir-Inge Sivertsen inntil nylig satt som styreleder, før han trakk seg formelt fra styret 29. januar i år.

Men det var først 17. februar, nesten en måned etter at Geir-Inge Sivertsen (H) tok over som fiskeriminister, og tre dager etter at Dagbladet avslørte dobbelt lønn og ulovlig etterlønn, at han formelt registrerte fra seg vervet i Brønnøysundregistrene.

Dagen etter at fratredelsen var registert, takket han ja til en forespørsel om møte med aksjeselskapet, ett selskap som bekrefter at de har forventninger til mulig statsstøtte fra Fiskeridepartementet.

Ikke tilgjengelig

Geir-Inge Sivertsen har ikke vært tilgjengelig for pressen torsdag, og politisk rådgiver Vanja Terentieff svarer i en epost:

– Som fiskeri- og sjømatminister er Sivertsen opptatt av å møte aktører innen sjømatnæringen, både for å få lytte og for å få innspill. Møtet statsråden har avtalt 12. mars med tre av de blå kompetansesentrene er et slikt lyttemøte, skriver Terentieff.

Se hele svaret fra Sivertsens politiske rådgiver nederst i saken.

Vil ha finansiering og samordning

Håvard Høgstad, som nå er fungerende styreleder Blått kompetansesenter nord og daglig leder i Arnøy laks på Skjervøy, er også styreleder i næringsorganisasjonen Sjømatbedriftene.

Ifølge Høgstad er målet med møtet som skal være 12. mars: å drøfte en nasjonal samordning av de ulike regionale Blått kompetansesentrene.

– Det er heller ikke unaturlig at spørsmålet om finansiering blir en del av en slik drøftelse. Det planlagte møtet med Fiskeridepartementet ville uansett blitt forespurt om, uavhengig av hvem som er Fiskeri- og sjømatminister, presiserer Høgstad overfor Fiskeribladet.

Han sier Sivertsen ikke har deltatt på styremøter i aksjeselskapet siden 27. september 2019.

Regionalt kompetanse- og rekrutteringsselskap

Blått kompetansesenter Nord, ble så sent som i juni 2019, registrert i Brønnøysundregistrene som aksjeselskap og etablert på Gibostad i Senja med følgende formål:

«Sikre videreutvikling av sjømatnæringen i nord gjennom kompetanse, utvikling, forskning, innovasjon og rekruttering.»

Blått kompetansesentere:
  • Modell hentet fra opprinnelig senter på Frøya, Blått kompetansesenter AS som ble etablert i 2017.
  • Bått kompetansesenter Nord- og Vest er underetablering på henholdsvis Senja og Averøy.
  • Regionale havbruksselskaper eier 51 prosent og kommuner og fylkeskommuner 49 prosent.
  • Blått kompetansesenter nord kan være et bindeledd mellom industrien, forsknings- og utviklingsmiljøene og de videregående skolene, sier Høgstad til Fiskeribladet.
  • Ett Blått kompetansenter sør fikk 6 millioner kroner i støtte fra Fiskeridepartementet i 2017.

Har ledet etableringen i nord

Fra 2015 til 2019 ledet Geir-Inge Sivertsen det offentlig finansiert prosjektet i Troms, som hadde som mål å etablere et eget kommersielt selskap på Senja.

I en prosess fra mars 2019 frem til juni 2019, gikk Skjervøy kommune, daværende Lenvik kommune (nå Senja kommune), Troms og Finnmark fylkeskommune og flere sjømatselskaper i Troms sammen – for å etablere selskapet med en aksjekapital på 1,5 millioner kroner og fem ansatte.

Under hele perioden, siden Geir-Inge Sivertsen ble utnevnt som statssekretær i Næringsdepartementet 1. november 2019, og tre uker etter at han ble utnevnt til fiskeriminister 24. januar 2020, har Sivertsen stått registrert som styreleder i det nystiftede selskapet.

Geir-Inge Sivertsen som styremedlem, sammen med styremedlemmer og ansatte i senteret, samt ordfører i Skjervøy kommune Ørjan Albrigtsen på besøk på Valka på Island mars 2019. Foto: Foto privat

Sendte fratredelseserklæring

Fredag 24. januar skal Høgstad ha vært i kontakt med Sivertsen angående en fratredelse som styreleder i selskapet. Likevel gikk det, ifølge Høgstad helt frem til 29. januar, før fratredelsesklæringen kom han i hende – den var da tilbakedatert til 24. januar.

Styret i Blått kompetansesenter nord as

Styrets leder:

Geir Inge Sivertsen, (fratrådte 17. februar 2020)

Nestleder:

Håvard Høgstad – Arnøy Laks

Styremedlem:

Jan Børre Johansen – Regionleder Lerøy Aurora

Silja Karlsen – Skjervøy kommune

Ole-Herman Strømmesen – Regiondirektør Norway Royal Salmon

Randi Paula Karlsen – Brødrene Karlsen

Varamedlem:

Sture Normann Flaaten – Troms og Finnmark fylkeskommune

Anna Heidi Sandelin – Daglig leder i Aurora Salmon Sentrer

Ken Rune Bekkeli – Daglig leder Salangen fisk

Eierandel:

• Troms og Finnmark fylkeskommune, 35 %

• Senja kommune, 7 %

• Skjervøy kommune, 7 %

• Arnøy Laks as, 6,37 %

• Brødrene Karlsen Holding as, 6,37 %

• Lerøy Aurora as, 6,37 %

• Wilsgård Fiskeoppdrett as, 6,37 %

• Salaks Holding as, 6,37 %

• NRS Farming as, 6,37 %

• Nord-Senja Fisk as, 6,37 %

• Mowi asa, 6,37 %

– Vi kontakter juridisk kompetanse og ber om råd i saken, der man konkluderer med at det mest effektive er at Sivertsen gjør en egen fratreden fra styret. Fratredelseserklæringen ble mottatt av undertegnede den 29. januar 2020, altså onsdagen etter utnevnelsen, og blir tatt til følge av selskapet og fratredelsen er således effektuert, mener Høgstad.

Etter saken om dobbelt- og etterlønn sprakk i Dagbladet 13. februar gikk det ytterligere fire dager før Sivertsen fikk avregistrert som styreleder i Brønnøysundregistrene, den 17. februar.

Ikke tilgjengelig

Geir-Inge Sivertsen har ikke vært tilgjengelig for kommentar for pressen hele torsdagen.

Til Fiskeribladet svarer derfor politisk rådgiver Vanja Terentieff på statsrådens vegne på spørsmål sendt i en epost.

Vanja Terentieff er politisk rådgiver for Fiskeri- og sjømatministeren. Foto: Privat

– Hvorfor valgte Sivertsen først 17. februar og gå av som styreleder i Blått kompetansesenter Nord?

– Sivertsen meddelte selskapet muntlig i november at han ønsket å fratre. Han fratrådte formelt den 24 januar 2019. Han deltok i siste styremøte i selskapet den 27. september 2019. Da han ble gjort oppmerksom på at han fortsatt var oppført i Brønnøysundregistrene, slettet han sitt navn tilknyttet selskapene 18. februar.

– Vil det ikke være en interessekonflikt for en fiskeriminister å gå i gang med samtaler om statsstøtte fra eget departement, for et selskap fra hans egen hjemkommune, som han selv, inntil nylig (dagen i forveien) var styreleder for?

– Dersom det skulle komme enkeltsaker der det kunne reises spørsmål om habilitet, vil Sivertsen vurdere dette på vanlig måte. Utgangspunktet er at en statsråd avgjør spørsmål om egen habilitet, eventuelt i samråd med embetsverket.

I et leserinnlegg hos Fiskeribladet utdyper Vanja Terentieff sitt svar på følgende vis:

«Fiskeribladet skriver 27. februar om et møte fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen skal ha med tre av de blå kompetansesentrene. I tittelen hevder avisen at Sivertsen skal diskutere statsstøtte på dette møtet. Fiskeribladet har ikke dekning for denne tittelen. Som jeg flere ganger understreket overfor journalisten, er dette et lyttemøte.

Det er ikke uvanlig at statsråder møter aktører, både for å lytte og for å få innspill. Om Blått kompetansesenter ønsker å diskutere saker på dette møtet, for stå for deres egen regning».

Det ulmer i Høyre

Stormen rundt fiskeriministeren den siste uken har forøvrig skapt intern uro i Høyre. I følge Dagbladet skal det i Høyres gruppemøte på Stortinget ha blitt uttrykt skuffelse over fiskeriministerens dømmekraft. Det var Ingjerd Schou og Michael Tetzschner som tok opp saken.

I følge avisen kilder skal begge Høyre-veteranene ha argumentert for at Sivertsen-saken hadde gått for langt, og at den stadige opprullingen av nye avsløringer var skadelig for partiets omdømme.

Les også: