Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H) er frimurer, og er i losje med personer i sjømatnæringen. - Jeg er passivt medlem, sier Sivertsen som ikke kan huske sist han var på møte i losjen.

– Kun passivt medlem

Stortingsrepresentant for Oslo SV, Kari Kaski, påpeker at alle høyrestatsråder som har vært frimurere har måttet melde seg ut.

– Spørsmålet må jo da bli om Sivertsen har fortalt Erna Solberg dette, sier Kaski.

– Jeg husker ikke sist jeg var på møte. Jeg er kun et passivt medlem, er Sivertsens respons på kritikken.

– Frimurere kan være inhabile. Hvis frimurere er forpliktet gjennom medlemskapet til å gi særlig hjelp til andre frimurere, blir både ansatte og politikere som er med i Frimurerlosjen inhabile, uttalte jusprofessor Jan Fridthjof Bernt til Kommunal Rapport i 2016.

Opposisjonen kritisk

Både Arbeiderpartiet og SV stiller seg svært kritisk til Sivertsens medlemskap i Frimurerlogen. Begge partiene mener han burde meldt seg. Et medlemskap kan skape problemer i forhold til habiliteten til statsråden, mener både Kari Elisabeth Kaski (SV) og Cecilie Myrseth (Ap).

Cecilie Myrseth, fiskeripolitisk talsperson (Ap). Foto: Lars Åke Andersen

Det var da medlemslistene for 2016 ble offentliggjort det ble kjent at Sivertsen var frimurer. Da uttalte han til media at dette var helt uproblematisk, og at han aldri hadde støtt på noen interessekonflikter i rollen som politiker og medlem av losjen. I 2016 var han åttende grad.

Frimurer
  • Frimureri er den virksomhet som foregår i de sammenslutninger som kalles frimurerlosjer, det vil si lokale sammenslutninger som bygger på esoteriske læresystemer der medlemmene innvies gjennom ritualer.
  • Formålet med frimureriet er å fremme medlemmenes moralske sans ved etisk-religiøs oppdragelse, foruten å fremme forståelse og brodersinn mellom mennesker.
  • Norge er tilslutning til den kristne tro et krav. Bare menn kan opptas som medlemmer. Medlemmene har taushetsplikt vedrørende seremonier og symboler.
  • De lokale losjene er organisert i ulike storlosjer. Det kan settes opp visse punkter som grunnleggende er like i mesteparten av de internasjonale frimurersystemer.
    Kilde: Wikipedia

– Jeg er blitt niende grad nå. Om jeg burde melde meg ut har jeg ikke reflektert over, sier han.

Cecilie Myrseth (Ap) er imidlertid kritisk:

– Jeg synes det er spesielt og forutsetter at medlemskapet ikke skaper bindinger som påvirker jobben som statsråd, og at han ikke lar lojalitet tilknyttet medlemskapet påvirke åpenheten vi må forvente av en statsråd, sier Myrseth til Fiskeribladet.

Niende grad

Sivertsen har den nest høyeste graden en kan oppnå som frimurer. Niende grad er «Høyt opplyste St. Johanneslogens betroede broder» og «Canonici Inferiores og kommandør av vår Herre Jesu Kristi hellige og fattige tempelorden».

– Både SV og Ap mener du må melde deg ut. Hvordan stiller du deg til dette?

– Nei, det har jeg ikke tenkt over, sier han. Jeg er passiv medlem, og husker ikke når jeg sist var på møte i Frimurerlogen. Kanskje det var en gang tidlig i fjor, sier Sivertsen til Fiskeribladet.

– Men synes du det ikke er problematisk å være med i losjen og samtidig være statsråd?

– Nei, jeg er ikke aktivt medlem. Habilitet vil jeg vurdere fra sak til sak, sier han.

– Har du informert Erna om ditt medlemskap? Og hva sa hun til det?

– Ja, det gjorde jeg forrige uke. Hun hadde ingen kommentar til at jeg var medlem i Frimurerlosjen, svarer han.

Fiskeribladet har bedt om kommentar fra Statsministerens kontor (SMK) på medlemskapet. Det har vi ikke fått. Vi har heller ikke fått bekreftet at statsministeren er klar over medlemskapet.

Sivertsen har heller ingen kommentar til at Rød ungdom har anmeldt han til politiet, og overfor Fiskeribladet påpeker han at han akter å fortsette som statsråd.

Kari Elisabeth Kaski, SV er svært kritisk til den nye fiskeriministerens roller. Foto: Gorm K. Gaare

På spørsmål om SV har tillit til Sivertsen, sier Kaski:

– Vi har ikke tatt stilling til mistillit eller tillit. Men i lys av sakene som nå kommer frem, så finner jeg det vanskelig å tro at Erna Solberg har tillit til ham.

Hun mener hele prosessen rundt sammenslåingen på Senja har vært rotete der både sluttpakker til rådmenn og etterlønnsavtaler til ordførerne er vanskelig å få innsyn i.

– Det er derfor flere ting i denne saken jeg mener det er verdt å gå mer grundig inn i, legger hun til.

Høy grad

En annen som sitter i samme losje som Sivertsen er Einar Tore Essaiassen, sentral fiskebåt-megler i Nord-Norge. En annen tidligere statsråd tilknyttet frimurerlosjen, er tidligere olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp).

Sist gang det var bråk rundt en frimurer i regjering var med fiskeristatsråd Svein Ludvigsen (H) på begynnelsen av 2000-tallet. Han fikk heftig kritikk av opposisjonen fot sitt medlemskap, og valgte til slutt å trekke seg fra losjen.

I 2016 var det 17.265 frimurere i Norge, og svært mange av høyrepolitikerne nordfra har de siste årene vært frimurere. Kent Gudmundsen (H) er første nestleder i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité. Også tidligere Vågan-ordføreren og statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet Hugo Bjørnstad (Ap) er frimurer.

Bindinger?

Forskere som har sett på bindingene til medlemmene i frimurerlosjen stiller seg også kritisk til hvordan habiliteten til de enkelte medlemmene vurdert.

– Vi må spørre oss hvilken funksjon det har at de møtes uten at staten eller medborgere vet hva som skjer der. Vi kan snakke om tillit og risiko, opp mot organisasjonsfrihetens grenser. Da havner vi en sunn diskusjon mellom ytterpunktene «det er helt uskyldig» og «dette er en ond organisasjon», sier den svenske idéhistorikeren og universitetslektoren Andreas Önnerfors ved Göteborgs universitet til nettstedet filternyheter.no.