Kontoret ligger i Shanghai og er bemannet med tre personer, blant andre fiskeriutsending Victoria Braathen.

- Våre ansatte jobber nå fra hjemmekontor slik at de er tilgjengelig på telefon og e-post, sier Chris Guldberg til IntraFish. Han er Sjømatrådets direktør for kommunikasjon og samfunn.

Anbefalingen om å stenge kontoret kommer også fra ambassaden og konsulatet. Samme beskjed er gått ut fra andre lands ambassader til sine folk i Kina.

Millionbyer isolert

Ifølge nyhetsmeldinger er det lite folk ute i gatene i flere store byer i Kina.

For første gang i historien er flere millionbyer i landet isolert, for eksempel Wuhan som har 11 millioner innbyggere og som ligger vest for Shanghai. Det var der coronaviruset ble oppdaget i desember. Mange av de smittede jobbet eller oppholdt seg på sjømatmarkedet i Wuhan, der levende og nylig slaktede dyr var til salgs.

Viruset gir en luftveisinfeksjon, som det ennå ikke fins vaksine mot. Mange av de omkomne er eldre eller mennesker som hadde svak helse fra før.

Per torsdag 30. januar er det offisielle antallet smittede 7.824 på verdensbasis – og nesten alle i Kina. 170 er døde, ifølge kinesiske myndigheter.

Helsepersonell sjekker at befolkninger har tatt nødvendige forholdsregler mot luftsmitte av coronaviruset. Foto: Nicolas Asfouri/ AFP Foto: Nicolas Asfouri/ AFP

Verdensøkonomien rammes

I tillegg til smittefare begynner virusfrykten å ramme verdensøkonomien, ifølge tidsskriftet The Economist.

- Man kan forvente redusert sjømatkonsum lokalt, men vi vet ikke helt ennå. Det er for tidlig, sier sjefanalytiker Frank Isaksen i Sjømatrådet til IntraFish.

Flere sjømattopper som IntraFish har snakket med, mener at laksemarkedet i Kina nå trues av situasjonen som er oppstått i kjølvannet av den smittsomme sjukdommen.

Konsekvenser for flyfrakt

- Det blir fortsatt bare spekulasjoner fordi det er for tidlig å si noe sikkert om konsekvensene for flyfrakt av laks til Kina, sier Nils Petter Buer til IntraFish. Han er sjef for Schenkers kommunikasjonsavdeling.

Schenker er den største globale aktøren i Norge for norsk sjømat til lands, vanns og i luften. For rein flyfrakt er Schenkers markedsandel drøyt 20 prosent i Norge.

Årlig frakter transportselskapet rundt 10 millioner fiskekasser. 25 prosent av dem flys ut til oversjøiske destinasjoner via Gardermoen og andre store flyplasser på kontinentet.

Etterspørselen fra asiatiske land har de seinere år økt spesielt. Fersk laks til Kina går med fly. Buer sier at Kina er det landet som øker mest i verdi. I løpet av fjorårets første elleve måneder hadde Norge eksportert sjømat for 4,7 milliarder kroner til Kina. Det var en økning på 1,2 milliarder kroner fra året før. (Saken fortsetter under bildet).

Administrerende direktør Knut Eriksmoen i Schenker fotografert ved sjømatterminslen til GPC med en last med laks på vei til Asia. Arkivfoto: Gorm K. Gaare/ DN Foto: Arkivfoto Gorm K. Gaare/ DN

Flyfrakt-ratene

Andre kilder som IntraFish har snakket med, frykter endrede fraktrater med fly.

Allerede har flere flyselskaper kansellert avganger.

Enkelte medier har meldt at Finnair, som er stor på Asia, skal stoppe flygninger til Kina, men ifølge Isaksen i Sjømatrådet blir bare en liten del av flyvningene til Kina innstilt, i alle fall i første omgang. British Airways har også vært tidlig ute og varslet innstilte eller reduserte flygninger.

SAS melder torsdag at de innstiller alle flygninger til og fra Beijing og Shanghai fra i morgen fredag og i en måned framover, da ny vurdering vil bli tatt.

- Det blir nok færre avganger med rutegående fly og færre turister. Færre fly kan føre til høyere rater, men færre passasjerer kan skape større etterspørsel etter stykkgods som sjømat. Så det er for tidlig å si hvordan fraktprisene blir påvirket. Godsflyene vil nok gå som normalt, sier en kilde til IntraFish. Han ønsker å være anonym.

Chilensk eksport rammet

Chilensk sjømatpresse melder at salget av chilensk laksefisk allerede har falt sterkt på tradisjonelle kinesiske markeder og i restauranter. Folk tør ikke lenger gå ut.

Kina er Chiles femte største laksemarked. Fram til for rundt ti år tilbake hadde Norge rundt 90 prosent av det kinesiske laksemarkedet. Men chilenere og andre tok over etter at Norge i praksis ble utestengt etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til en fengslet opposisjonell.

Chiles eksportråd (ProChile) følger nøye med på situasjonen. ProChile har kontorer i Beijing, Guangzhou, Shanghai, Hong Kong og Taiwan.

Chilensk laks med chilensk flagg. Foto: Shutterstock

- Etterspørselen i horeca-markedet har falt midlertidig på grunn av redusert etterspørsel i restauranter og hoteller, buss- og togstasjoner og på flyplasser, sier Ricardo Arriagada i en uttalelse til media som er referert blant annet på nettstedet Aqua. Han er direktør for ProChile i laksefylket Region 10.

Kontalis vurdering før corona

Kontali Analyse publiserte sin månedsrapport for januar over utviklingen i de globale laksemarkedene - før corona-frykten brøt ut for alvor.

Der påpekes det at veksten i laksetilførselen globalt i fjor var høyest i Kina og Hongkong, med 11 prosent, som er nesten det dobbelte av prosentsatsen for verden for øvrig.

Kontali vurderer naturlig nok ikke følgene av coronaviruset. I stedet antydet Kontali at etterspørselen etter laks kan øke på grunn av at afrikansk svinepest har rammet kinesisk svineproduksjon hardt i 2019. Svineproduksjonen i Kina er forventet å få en reduksjon på nærmere 20 prosent i 2020.

Svin utgjør nesten to tredeler av alt kjøttkonsum i Midtens rike.

Australia er verdens tredje største eksportør av biff. Skogbrannene - som har eller i ferd med å ødelegge deler av kontinentet - fører til sterkt redusert eksport. Kina og andre asiatiske land er de største importørene av biff fra Australia.

Alt henger sammen med alt: skogbrannene i Australia fører til redusert australsk eksport av biff, noe som kan øke etterspørselen etter laks. Foto: Sam Mooy/ Getty Images

Les også:

ABG advarer mot negative overraskelser fra lakseselskapene

Norsk sjømatnæring forbereder seg på coronavirus-angrep

- Coronaviruset vil ryste kinesisk sjømatindustri

USA og Kina kniver om å være verdens største importør av sjømat

– Norge er både lilleputt og stormakt innen oppdrett

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.