North Atlantic Seaforum (NASF) ble denne uken arrangert i Bergen. I gangene på konferansen kunne man se ledere og profilerte sjømatfolk over alt. Du trengte heller ikke ha ørene åpne lenge før du hørte noen snakke om grunnrenteskatten på havbruk – noe som også var en rød tråd i mange innlegg på scenen.

– Men det er absolutt positive nyheter herfra også. Nå har vi grunnrenteskatten som overskygger alt, men det å få møte kolleger og konkurrenter her er kjempekjekt. For en Sunnfjording som meg, som er nabobygd av Bergen, så er det utrolig kjekt at vi får dette til i Bergen, sier Ivan Vindheim, konsernsjef i Mowi.

At så mange sjømattopper fra alle verdens kanter er samlet hadde han håpet vakte større interesse lokalt.

– Det er stort at vi har så mange av de store selskapene plassert i Bergen. Bergen er jo akvakulturhovedstaden i verden, og den statusen må vi ta vare på. Det skulle jeg ønske lokal presse og andre i byen var like opptatt av. Vi er gode på én ting i verden og det er lakseoppdrett, og det skjer i stor grad med beslutninger fra Bergen. Det burde skape like stor interesse lokalt her som Brann, 17. mai og buekorps. Der har vi en jobb å gjøre, sier Vindheim.

Trondheim gir Bergen denne

Mowi, Grieg og Lerøy har alle hovedkontor i Bergen, mens verdens nest største oppdrettsselskap, Salmar, hører til i Trøndelag.

– Vi kunne nok hatt en slik konferanse i Trondheim også, men vi har et stort treffpunkt i Aqua Nor. Så at NASF er i Bergen kan vi kanskje unne dem, sier Salmar-konsernsjef Frode Arntsen med et smil, før han legger til en invitasjon:

Frode Arntsen, konsernsjef i Salmar. Foto: Jan Willie Olsen

– Men da må Ivan & co. dukke opp på Aqua Nor i Trondheim også!

Konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood er ikke helt sikker på om det er så viktig hvor konferansen arrangeres.

– Det er mer naturlig at det skjer her enn på Lillestrøm, humrer rogalendingen, før han fortsetter:

– Men du har mange oppdrettsselskap og institusjoner nære næringen som ligger i området. Men om det kunne vært i Trondheim eller Stavanger også? Det er nok samme det, fortsetter han.

HVA ER NASF?
  • Forkortelsen står for North Atlantic Seafood Forum (NASF)
  • Konferansen holdes i Bergen hvert år
  • Den arrangeres for 18. gang fra 7. til 9. mars 2023. Første gang var i 2005
  • Den retter seg inn mot toppsjiktet i verdens sjømatnæring, det vil si ledere, beslutningstakere og nøkkelpersoner
  • Foredrag, input, mingling og møter mellom deltagende aktører har vært sentrale elementer på NASF i alle år
  • Ingen av konferansene har overordnet tema, utover at NASF skal være den globale næringas «møteplass for strategi og marked»

Henning Beltestad er den eneste av konsernsjefene i de fire store som er bergenser, han støtter naturlig nok Vindheim.

– Bergen er jo verdens sjømathovedstad, slår han fast, og utdyper:

– Det er spesielt at det er her. At vi får samlet mennesker fra hele verden som er interessert i det vi driver med er kjempebra. Denne konferansen er noe av det største innafor sjømat.

Grunnrenteskatten henger over

Intrafish spurte alle de fire konsernsjefene i Mowi, Lerøy, Grieg og Salmar hvordan stemningen er. To av dem trekker frem grunnrenteskatten tidlig.

– Stemningen er god, men fattet. Og fattet på grunn av at vi er i ferd med å få ødelagt rammevilkårene fullstendig med grunnrenteskatten, sier Vindheim.

Ivan Vindheim, konsernsjef i Mowi. Foto: Jan Willie Olsen

– Dere møter jo hele verden her. Er de også opptatt av det?

– De er minst like sjokkert som vi er. Norge har alltid hatt et godt rykte på seg for å ha gode og forutsigbare rammevilkår. Nå har det endret seg over natten. Dette overskygger som sagt alt her dessverre, for som vi har sagt før så er dette det største tilbakeslaget i norsk oppdrettsnæring 60 år lange historie, sier han.

– Hvordan er stemningen her, Kvame?

– Stemningen er god, men kanskje litt overskygget over forventninger og tanker på denne grunnrentebeskatningen.

Andreas Kvame, konsernsjef i Grieg Seafood. Foto: Jan Willie Olsen

Alle er samtidig klare på at dette er en fin plass å treffes og utveksle ideer.

– Det er så mange forskjellige problemstillinger vi står overfor i hele verden i denne bransjen. Du får muligheten til å diskutere både utfordringer og løsninger med hele verden her. Samtidig er det viktig å få med seg hva som skjer utenfor Norges grenser også, vi kan ikke bare tenke på vår egen plaskedam, sier Kvame.

Han får støtte fra Arntsen i Salmar.

– Du møter mange folk fra ulike plasser i verden så det er en god møteplass. Gjennomgående er det god stemning og blide folk du treffer på. Så er det også nyttig og interessant å være med på for vår del.

Lerøy-sjef Beltestad sier konferansen har endret seg.

– Da denne konferansen først startet var det mye større investorandel her med analytikere og slikt. I tillegg var det betydelig flere kunder fra hele verden som kom, nå ser jeg at det er mindre av. Det er nok den største endringen.