Like utenfor den lille byen Belfast i Maine, vel 30 mil nord for Boston på den amerikanske østkysten, vil Nordic Aquafarms bygge et enormt landbasert oppdrettsanlegg for atlantisk laks. Avtalen omfatter en tomt på 160 mål nær byen med 7000 innbyggere, skriver Dagens Næringsliv.

Det helintegrerte anlegget, som skal ta hånd om laksen fra rogn til slakt, skal fullt utbygget produsere 33.000 tonn laks årlig tilsvarende åtte prosent av amerikanernes konsum av laks. Samlet investering er på omtrent fire milliarder kroner.

Selskapet starter lakseoppdrett på land i Fredrikstad i desember i år og er også majoritetsaksjonær i Sashimi Royal som produserer tunfiskarten Hiramasa Kingfish på land i Danmark.

Største aksjonærer i Nordic Aquafarms er Rasmussengruppen (28,8 prosent). selskaper kontrollert av Bjørn Erling Knappskog (17,8 prosent), selskapet eiet av industridesigneren Bård Eker (13,7 prosent), Bøckmann-familien (14,6 prosent) og Wilhelmsenfamiliens investeringsselskap Taluma Invest (6,9 prosent).

Selskapet har så langt hentet inn 288 millioner kroner i aksjekapital og har 19 aksjonærer.

– Vi har brukt seks måneder på å finne den ideelle plassen for anlegget. Her får vi rikelig tilgang på både kaldt ferskvann og saltvann samtidig som vi er nær de store amerikanske markedene, sier administrerende direktør Erik Heim til Dagens Næringsliv.