Lakseforedleren Norsk Sjømat AS på Stranda vil fusjonere med det Tromsø-baserte trålrederiet Nergård, og søke en notering ved Oslo Børs.

Det nye konsernet vil ha virksomhet i hele verdikjeden; fangst av hvitfisk, foredling av laks og pelagisk fisk (sild og makrell) samt andre områder.

Navnet på det nye konsernet blir Norsk Sjømat.

- Nå skaper vi en ny kraft i norsk sjømatnæring. Nergård-konsernet og Norsk Sjømat AS går sammen i et felles konsern der vi får enda sterkere muskler til å utvikle ny industri, nye arbeidsplasser og enda større verdier for Nord-Norge og resten av landet, sier konsernsjef i Nergård, Tommy Torvanger i en melding. Han blir også toppsjef i det nye konsernet.

DN meldte i september at Nergård jobber med en mulig børsnotering. Islandske Samherji eier 39,9 prosent av Nergård, og vil selge seg ned for å sikre norsk majoritet i det nye selskapet, samt tilstrekkelig antall omsettelige aksjer. Norsk Sjømat eier 43,5 prosent av Nergård.

Over 500 ansatte

Selskapet vil være underlagt deltakerloven, som betyr at norske statsborgere må eie minst 60 prosent av aksjene.

Norsk Sjømat er eid av Per Magne Gjøndahl og Bjarte Tunold.

- Vi skal bygge en sterk felles bedriftskultur og en solid plattform for vekst, med mer enn 500 dedikerte ansatte på land og på sjøen. Dette er et grep som vil ta ut synergier mellom villfisk- og havbruksnæringen. Vi har store ambisjoner for økt bearbeiding av norsk råstoff i Norge. Vi klarer faktisk å tjene penger på det i dag, og det skal vi bygge videre på. Markedet vokser raskt og vi har ledende ekspertise på både produktutvikling og salg, sier administrerende direktør i Norsk Sjømat, Per Magne Grøndahl, som blir styreleder i det nye konsernet

En endelig beslutning om hvorvidt selskapet skal børsnoteres ventes å skje i fjerde kvartal 2020.

Konsernet har fem trålere, to konsesjoner for lakseoppdrett samt flere industrianlegg for foredling av fisk. Totalt har de over 500 ansatte.

Det er DNB Markets som er rådgivere i prosessen.

Nergård hadde en omsetning på 3,0 milliarder kroner i 2019, og et driftsresultat på 281 millioner kroner.