Mandag 16. september ble det oppdaget hull i ventemerdene utenfor slakteriet etter 17.213 laks rømte fra lokaliteten. Hullet skal ha hatt en diameter på rundt 3x2 meter. Selskapet opplyste senere at: «Hullet skal være forårsaket av propellbruk i samband med båtanløp».

Det ble også opplyst senere om at fisken som rømte fra lokaliteten skal ha blitt påvist PD før slakt.

Lokaliteten laksen rømte fra er Instefjord i Risefjorden, i Gulen kommune.

Fanget 3000 av 17.000

Selskapet iverksatte gjenfangst i Sognefjorden etter rømningen med både garn og hobbyfiskere. I en ny pressemelding fra Slakteriet Brekke heter det:

«Etter at det ble konstatert hull i not mandag 16. september 2019 har vi gjort alt i vår makt for å redusere omfanget av denne beklagelige hendelsen. Vi har bistått og etterfulgt myndighetenes krav og startet gjenfangst i henhold til vår beredskapsplan».

I meldingen opplyser selskapet at av de 17.213 rømte fiskene har 3074 blitt gjenfanget per 25. september.

Politiet behandler saken

Slakteriet Brekke skriver også i meldingen at saken er blitt oversendt fra Fiskeridirektoratet til politiet. Selskapet forholder seg nå til politiet.

IntraFish har forsøkt å kontakte Vest politidistrikt for mer informasjon om hvorfor saken ble overført til politiet. Spørsmålene kunne ikke besvares av etaten grunnet en systemfeil.

Fortsetter gjenfangsten

Slakteriet Brekke opplyser også om at gjenfangsten vil fortsette så lenge direktoratet mener det er behov.

«Vi jobber nå med en plan for å oppfylle Fiskeridirektoratets krav om miljøundersøking og uttak av rømt oppdrettsfisk i de 15 vassdragene som pålegget omtaler langs Sognefjorden», skriver slakteriet.

– Noe av det verste som kan skje hos oss

Slakteriet Brekke legger til at de til daglig gjør at i deres makt for å unngå at slike hendelser skal oppstå:

«Vi har et velholdt ventemerdanlegg som er under jevnlig tilsyn av Fiskeridirektoratet. I tillegg er fisken merdsatt etter tillatelse fra Mattilsynet. Når likevel uhellet er ute er dette noe av det verste som kan skje hos oss og vi iverksetter tiltak etter egen plan og som pålagt fra myndighetene».

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.