I dag sendes nesten all makrellen som landes av norske fiskere til utlandet for bearbeiding.

I fire-fem år har Pelagia vært med i Pelagisk løft, et storstilt forsknings- og industriprosjekt som skal snu dette og øke lønnsomheten i norsk makrellproduksjon.

– Dette har vært ekstremt viktig, og jeg vil si at sjelden har støtten både fra eiere, fabrikk, organisasjon og industri vært større, sier Arnt-Ove B. Kolås teknisk sjef i Pelagia i denne podkasten:

Ut av prosjektet kom blant annet en helautomatisk fileteringslinje, som selskapet ennå jobber med å forbedre.

I disse dager åpner de også en ny mel- og oljefabrikk som er den første i sitt slag der de kan utnytte restråstoffet etter makrellen til menneskemat.

Hard konkurranse fra Asia

– De manuelle fabrikkene i Asia har høyere utbytte, lavere lønnskostnader og er i stand til å fjerne pinbone, så i Norge er vi ikke i stand til å matche dem på kostnadssiden, sier Kolås.

Pinbone er bein som blir igjen i fileten når ryggraden fjernes. Disse må fjernes manuelt, og industrien jobber for å finne en metode for å gjøre det automatisk.

– Nils Sperre har et prosjekt der de skal gi ut sine resultater innen året. I tillegg kommer det en ny utlysning fra FHF som løper ut denne måneden. Der skal Pelagia sammen med noen andre leverandører forsøke å se på andre teknologier.

Kan ikke gjøres alene

Nils Sperre er en av Pelagias konkurrenter, og at industrien slår kreftene sammen er helt nødvendig.

– Det bare en kjempefordel at det er flere i industrien som er med på å løfte den og finne løsninger. For dette er ikke noe Pelagia eller en bedrift gjør alene, sier Kolås.

Hør mer om det og om hvorfor Kolås tror at økt automatisering også kan øke sysselsettingen i makrellindustrien.

Det gjør du ved å trykke på spilleren lenger oppe. Du finner også Tekfisk i Itunes og Spotify.

Her er noen utvalgte episoder:

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fraTekfisk: