AquaGen håper å kunne tilby en laks spesialtilpasset oppdretterens ønsker.

– Du ønsker jo en laks som vokser fort og som er resistent, ikke bare mot lus, men også andre sykdommer og den skal ha god kvalitet. Så du må veie ting mot hverandre, sier han i denne podkasten:

I avlsprogrammet til AquaGen bruker de såkalt genomisk seleksjon.

Det er på linje med vanlig, tradisjonell avl, bortsett fra at forskerne bruker dna-informasjon over hele genomet, det vil si over alle kromosomer. Da får de en enda mer nøyaktig beskrivelse av slektskapet mellom fiskene.

I tradisjonell avl plukket du ut tilfeldig fisk innenfor «gode» familier, men nå finner forskerne frem til de beste individene også innenfor dårligere familier.

For AquaGen kan det bli aktuelt å tilby spesialprodukter på sikt. For eksempel ved at man velger ut egg som er spesielt luseresistente.

– I områder der luseproblemet er så stort at det overskygger det meste av andre ting, er de kanskje villig til å ofre noe på tilvekst for å få bedre luseresistens, sier Ødegård.

Hør mer om artene av stillehavslaks som ikke blir plaget av lakselus og om en ny metode for å få en fisk som vokser mer på mindre fôr. Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Spotify og på Itunes.

Her finner du noen utvalgte episoder: