Solgte 12,5 tonn listeria-laks til Spania
(Korrigert kl 1607) Salmar eksporterte i slutten av november fersk laks med høyt innhold av listeriabakterier. Laksen var slaktet hos Nordlaks. Saken er spesiell, sier Mattilsynet.
Listeria
- Listeria monocytogenes er en bakterie som forårsaker listeriose, en sjelden men alvorlig sykdom med høy dødelighet. Sykdommen rammer hovedsakelig eldre, fostre, nyfødte og personer med nedsatt immunforsvar.
- Bakterien er vanlig i naturen, og ikke uvanlig å finne i miljøet i næringsmiddelvirksomheter, hvor den kan komme inn med personell, råvarer, emballasje og så videre.
- Manglende kontroll mellom rene og urene soner er en viktig årsak til at bakterien kommer inn i produksjonsmiljøet.
- Bakterien kan legge seg i sprekker, ujevnheter og hulrom. Den kan produsere biofilm på nesten alle overflater og kan være svært vanskelig å fjerne.
- Grenseverdiene for listeria er forskjellig i ulike produkter. For produkter hvor listeria kan vokse, er grenseverdien på 100 kde/g i løpet av holdbarhetstiden.
- Virksomheter som fremstiller spiseferdige næringsmidler hvor Listeria monocytogenes kan innebære risiko for folkehelsen skal ta prøver fra foredlingsområde og utstyr for å avdekke forekomst av Listeria monocytogenes
Kilde: Mattilsynet veileder om Listeria monocytogenes i spiseferdige næringsmidler.
(Presisering i uttalelse fra Mattilsynet, siste avsnitt. Listeria ble påvist, men ikke over grenseverdien som vi skrev i første versjon av saken. IntraFish beklager)
Det fremkommer av en rekke dokumenter IntraFish har fått innsyn i via Mattilsynet.