Regelrådet har som mandat å bidra til at næringslivet ikke påføres unødvendige byrder gjennom nytt eller endret regelverket. Rådet er underlagt Nærings- og fiskeridepartementet og er deres eget uavhengige forvaltningsorgan. Nå har de sett på forslaget om grunnrenteskatt på havbruk.

I en høringsuttalelse fra rådet slår de fast at «utredningen har svakheter».

Påpeker flere mangler

Rådet har ikke tatt stilling til om næringen bør skattlegges med en egen særskatt, men påpeker at de har sett på om forslaget er utredet i henhold til kravene i utredningsinstruksen. Som kjent har mange av de andre høringsinnspillene bedt om en konsekvensutredning av selve skatteforslaget før den trer i kraft.

«Departementet har ikke utredet andre måter å fordele inntekter til kommunene på enn høyere produksjonsavgift og en ny naturressursskatt. Dette mener Regelrådet er en svakhet ved utredningen.» heter det i uttalelsen fra Regelrådet.

Regelrådet mener også at den flerårige prosessen siden oppnevningen av Havbruksskatteutvalget og frem til dette forslaget kan ha skapt uheldig usikkerhet om rammevilkårene til næringen.

Videre påpeker de at virkningen av inntektsgrunnlaget burde vurdert nærmere.

«Det skal benyttes normpris i inntektsgrunnlaget. I situasjoner hvor normprisen avviker fra reelle inntekter vil ikke skatten nødvendigvis virke nøytralt på investeringsbeslutninger. Virkninger av dette for havbruksnæringen og tilknyttede næringer burde vært vurdert nærmere».

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum gikk i november ut og presiserte at det er reelle inntekter som skal legges til grunn for grunnrenteskatten ved salg mellom uavhengige parter, men foreslår at det opprettes et normprisråd som skal fastsette en normpris der hvor fisken selges internt i et selskap.

«Departementet foreslår også å øke produksjonsavgiften og å innføre en naturressursskatt. Regelrådet mener departementet burde utredet hvilke virkninger denne skatten vil ha for næringslivet, særlig de mindre selskapene som på grunn av bunnfradraget ikke skal betale grunnrenteskatt. Denne skatten vil ikke virke nøytralt, og virkningene av dette burde vært utredet.» konkluderer Regelrådet videre.

Regelrådet
  • Regelrådet er et norsk rådgivende forvaltningsorgan som skal kontrollere statlige utredninger og sikre bedre etterlevelse av utredningsinstruksen.
  • Målet med rådet er hindre at nye lover og regler blir mer tyngende for norske bedrifter enn det som er nødvendig.
  • Regelrådet drøfter innholdet i uttalelsen, og avgjør om den skal få fargekategori rød, gul eller grønn.
  • I 2021 kom Regelrådet med 12 grønne uttalelser, 18 gule og 6 røde uttalelser. Uttalelsen om grunnrenteskatt på havbruk er i kategorien gul.
Kilde: Regelrådet
Tidligere administrerende direktør i Regnskap Norge, Sandra Riise, er leder i Regelrådet. Foto: Arkivfoto Gunnar Blöndal

Uheldig bruk av høringsinstituttet

Selve prosessen for grunnrenteskatten har også blitt møtt med kritikk i næringen. Spesielt det at skatten trer i kraft 1. januar 2023, mens høringsfristen er fire dager senere den 4. januar. Dette reagerer Regelrådet på også.

«Selv om skattlegging av havbruk er blitt utredet tidligere og synspunkter fra næringen og andre berørte er kjent fra tidligere høringsrunder mener Regelrådet at dette er en uheldig bruk av høringsinstituttet.» skriver de i sitt høringssvar.

Rådet påpeker videre at utredningen om bunnfradraget har svakheter.

«I situasjoner hvor normprisen som benyttes avviker fra reelle inntekter vil ikke skatten nødvendigvis virke nøytralt på investeringsbeslutninger. Dette er i liten grad problematisert i høringsnotatet. Videre mangler det en utredning av virkningene av økt produksjonsavgift og en ny naturressursskatt for de mindre selskapene i næringen. På grunn av disse svakhetene i utredningen kan ikke Regelrådet konkludere med at forslaget er utformet slik at målene oppnås til en relativt sett lav kostnad for næringslivet i denne saken.»

Statssekretær Vangen: – Solid grunnlag

Statssekretær Lars Vangen (Sp) i Finansdepartementet skriver i en e-post til Intrafish at de ikke ønsker å kommentere høringsutspill nå:

Medlemmer i Regelrådet

Sandra Riise (Leder), tidligere administrerende direktør i Regnskap Norge

Just Hjalmar Johansen, daglig leder i Johansen Consult As

Siri Pettersen Strandenes, professor samfunnsøkonomi, NHH

Trond-Morten Lindberg, BDO

Gry Agnete Alsos, dekan ved Handeshøyskolen Nord universitet

Kilde: regelradet.no

– Høringsfristen er 4. januar 2023. Når alle høringsinnspillene er mottatt, vil regjeringen gå grundig gjennom dem og gjøre en helhetlig vurdering av forslaget. Før det er det ikke naturlig for oss å kommentere de ulike innspillene.

– Dere har fått kritikk fra flere hold når det kommer til prosessen for innføringen av skatten. Oppdrettsselskapene mener at forslaget ikke er godt nok utredet. Her peker også NFDs eget uavhengige organ på at det er en uheldig bruk av høringsinstituttet at fristen går ut før den foreslåtte ikrafttredelsen. Hvorfor legger dere høringsfristen til etter dato for foreslått ikrafttredelse?

– Regjeringen gjennomfører en høring av hvordan skatten konkret skal innrettes. Det foreligger et solid grunnlag for debatt og beslutning gjennom Havbruksskatteutvalgets utredning (NOU 2019: 18) og regjeringens høringsnotat. Grunnrenteskatten for havbruk foreslås innført fra og med inntektsåret 2023. Det betyr at den først skal betales i 2024, skriver Vangen.

_________________________________________________________________________________________________________________

Har du lyst til å lese flere saker fra sjømatnæringa? Prøv et abonnement på IntraFish - kun kr. 1 første måned - registrer deg her!