Stian forteller til IntraFish at dagene som lærling på en brønnbåt er fine.

– Og selve båten er jo flott. Jeg liker arbeidet og synes det er interessant. Mesteparten av dagene går til å hjelpe matrosene i arbeidet de gjør. Det går for det meste ut på driftsoperasjoner, lasting, lossing og vasking, sier Brunvoll.

Foto: Erik Dyngeland

– Hvordan endte du opp som lærling på Ro Server?

– Det begynte i 2017 da jeg fikk meg sommerjobb på «Robris». Det likte jeg veldig godt og jeg har kommet tilbake til Rostein-fartøyene for sommerjobber hvert år siden.

Brunvoll har også jobbet på «Ro West» i tidligere sommerjobber.

-Jeg er akkurat ferdig med skoleåret på matroslinjen ved Ålesund videregående skole. Så nå har jeg fått lærlingplass om bord på «Ro Server» i to år.

17-åringen opplyser at det er slik studiet er strukturert: ett år med skole, og to år i lære.

Holder til på samme øy som Rostein

Stian er også fra Harøy, hvor Rostein-rederiet holder til, så selskapet var et naturlig valg da han så etter sommerjobber.

– Jeg kjente litt folk om bord på noen av båtene fra tidligere også, så det var ikke et stort problem å få seg lærlingplass.

Den driftige tenåringen har alltid visst at han ville jobbe på sjøen.

– Når fikk du øynene opp for sjømatnæringen?

– Det var vel sikkert gjennom den første sommerjobben min i Rostein. Da ble jeg interessert og skjønte at dette var noe jeg ønsket å fortsette med. Jeg liker turnusene også.

– Hva er planene dine etter lærlingtiden?

– Målet mitt når jeg er ferdig er å komme rett inn på styrmannsskolen i Ålesund for å bli skipper. Det er drømmen min, og det har det vært lenge. Håpet er jo å få seg jobb etter det, og helst på et Rostein-fartøy om jeg skulle fått drømmejobben, sier Brunvoll.

Stian spiste middag da IntraFish ringte for et intervju. «Ro Server» holdt på med å losse fisk på tidspunktet i Sognefjorden. Foto: Privat

Tilbringer også fritiden på sjøen

– Hva gjør du når du ikke jobber?

– Jeg har min egen båt, og jeg er en del på sjøen på fritiden. Der driver jeg en del med fiske og teiner. Det er artig det.

– Hva var den siste arbeidsoppgaven dere gjorde om bord?

– Nå holder vi på med å losse fisk inne i Sognefjorden. Jeg har middagspause akkurat nå, men når jeg er ferdig skal jeg rett ned igjen og arbeide, svare 17-åringen.

– Hvilke dager er de beste å være lærling på «Ro Server»?

– Det er nå det ikke er for kaldt og ikke for varmt vær, siden vi er mye ute på dekk og jobber. Det har vært litt dårlig vær i det siste, sier han.

Få oppdateringer siden sist gang

IntraFish kontaktet Stian for en oppdatering 8. september, om hvordan det har gått siden sist vi snakket. Livet som matroslærlig om bord på «Ro Server» går sin vante gang:

– Det er ikke så mye annet som har skjedd siden sist vi snakket. Skiftene går som normalt, og jeg jobber fremdeles, sier Brunvoll fornøyd.

Når IntraFish ringer befinner «Ro Server» seg sør for Florø, hvor brønnbåten holder på med en avlusningsoperasjon.

Les også om disse ungdommene:

Sofie har jobba på anlegg sidan ho var 15 år - no har ho tatt fagbrev: - Utruleg kjekt

Unge havbrukere i gang med første oppdrag på nybåten