Foto: Illustrasjon Erik Dyngeland

– Jeg jobber som røkter på settefiskanlegget til Grieg Seafood Rogaland i Trosnavåg. Og det er veldig spennende. Denne uken har vi holdt på med vaksinering av fisken, blant annet mot PD.

Stian har jobbet på anlegget siden 2013, da han begynte der som lærling. Han var i stillingen i to år, før han deretter fortsatte.

– Du kan si jeg har begynt å få god erfaring og et par år under beltet.

– Hvordan endte du opp i denne stillingen?

– Jeg hadde veldig lyst til å bli havforsker på ungdomsskolen, men jeg innså at det innebar mye papirarbeid og rapporter. Med en god dose dysleksi og konsentrasjonsvansker, var ikke det helt for meg. Da fikk jeg heller øynene opp for oppdrettsnæringen.

Kallevik begynte på videregående skole hvor han tok naturbruk i førsteklasse, før han begynte på akvakultur i VG2. Gjennom opplæringen her fikk han jobbe på et annet settefiskanlegg i to år. Han forteller at det ga mersmak.

– Etter lærlingoppholdet mitt der, fikk jeg en telefon fra produksjonssjef ved anlegget. Han spurte meg om jeg ville gå i lære hos dem. Jeg takket ja, og jeg har ikke angret meg i ettertid, sier han.

Han begynte å jobbe hos Trosnavåg sommeren 2013, og her har han jobbet siden.

Stian Kallevik jobber som produksjonsmedarbeider ved Grieg Seafood Rogalands settefiskanlegg Trosnavåg. Foto: Privat

Alltid hatt et øye for havet

– Når fikk du interesse for sjømatnæringen og hvordan?

– Jeg har alltid vært interessert i havet. Da jeg var yngre var jeg ofte med bestefar ut på sjøen for å fiske. Da de andre barna badet, leitet jeg etter krabber og fisker. Jeg har alltid visst jeg ville jobbe med sjø. Jeg så også mye på Discovery Channel, på forskere som oppdaget nye arter og slikt. Men så innså jeg at det var bare slik det var på TV, og da passet oppdrettsnæringen bedre for meg.

– Jeg visste ikke mye om oppdrettsnæringen før jeg begynte på skolen, men jeg fikk interesse for det etter jobben på settefiskanlegg.

– Hva er det mest utfordrende med jobben din?

– At det alltid er noe nytt som skjer og at næringen er i kontinuerlig utvikling. Vi har tre RAS-avdelinger nå, og vi lærer alltid noe nytt om vannkvalitet, fôr og tilvekst. En annen utfordring er hvordan vi skal utnytte anlegget best mulig.

Hobbymekaniker på fritiden

– Hva er planene dine fremover?

– Det er å fortsette arbeidet i Grieg Seafood. Jeg stortrives her! Arbeidsplassen har på en måte blitt 'familie nummer to', med mange gode kolleger jeg er blitt kjent med i de syv årene jeg har vært her.

– Hva gjør du når du ikke jobber?

– Jeg har et par biler som jeg skrur litt på, så jeg er hobbymekaniker. Jeg har en bil jeg har hatt i ti år sittende i garasjen, som jeg nå skal begynne å fikse litt på.

– Hva var den siste arbeidsoppgavene dere gjorde på anlegget?

– Det siste jeg gjorde i dag var å foreta meg service på et avløpsfilter, en utfordrende oppgave. Men det er det som er kjekt med å jobbe på et settefiskanlegg: man er litt rørlegger, litt elektriker og litt serviceperson. Man vet aldri hva som skjer.

Stian følger nøye med tankene på Grieg Seafoods settefiskanlegg Trosnavåg. Foto: Privat

– Vi vil alltid ha som mål å produsere størst, sunnest og robust smolt

– Hva er de beste dagene på jobben?

– Det er når alt sammen går bra og driften er god. Når fisken spiser, anlegget kjører fint og vi når målene våre, sier Kallevik.

– Blir det sommerferie på deg i år eller?

– Ja, det blir det. Jeg skal ha ferie nå slutten av juli. Da skal jeg på familietur til Loen, så det blir bilferie på meg i år!

– Hva tror du blir de største utfordringene innen settefisksektoren fremover?

– Det er mange ting som utfordrer. Det meste går ut på RAS-teknologi, storsmolt og fiskens robusthet. Det er utfordringer med å ha produksjonen på land, og det er alltid nye utviklinger og utfordringer som dukker opp i næringen. Vi lærer nye ting hele veien også, så arbeidet er egentlig aldri over. Vi vil alltid ha som mål å produsere størst, sunnest mulig og mest robust settefisk.