Ellers sier Stortinget lite om innretning på en ny utleieordning som de denne uken ber regjeringa om å utrede.

Dermed har en henvendelse til politikerne fra Primex-styreleder Eirik Sørdahl på Myre i Vesterålen gitt resultater.

Generell ordning

Som Fiskeribladet har omtalt tidligere ba styrelederen i den da konkurstruede hvitfiskfabrikken om «krisehjelp» i vår i form av leie av laksekonsesjoner fra staten. Dette for å sikre råstofftilgang og helårig drift i en tiårsperiode, til bedriften har kommet seg på fote økonomisk.

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) avviste forespørselen, og svarte selskapet at det ikke var aktuell politikk å bruke laksetillatelser til å støtte enkeltbedrifter. Saken ble imidlertid løftet videre til Stortinget av tre Ap-representanter, som ba om at en utleieordning ble utredet og vurdert.

Nå har de fått bred støtte på Stortinget til å gå videre med en utredning, også fra fiskeriministerens eget parti. Tirsdag ble saken debattert i stortingssalen. Der var det lite uenighet å spore blant representantene på talerstolen.

– Selv om forslaget kom fra Primex, er det viktig å si at ordningen må være generell. Det må være mulig å søke på ordningen for bedrifter som står i lignende situasjoner og som også ønsker å bidra til helårlig industri og øke verdiskapingen, sa forslagsstiller Cecilie Myrseth (Ap), som også var tydelig på at det fra Arbeiderpartiets side er viktig at dette blir en midlertidig ordning som forplikter til bearbeiding.

ENIGHET: Aps Cecilie Myrseth og fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) under stortingsdebatten om utleie av laksekonsesjoner. Foto: Skjermdump/Stortinget.no

Behov for utredning

Det store flertallet i næringskomiteen mener en utleieordning kan være et godt supplement til dagens hovedregel om salg av laksetillatelser, som kan bidra til økt bearbeiding av sjømat fra havbruksnæringa. Interesseorganisasjonen Sjømat Norge har i høringsrunden vært sterkt kritiske til en slik utleieordning, som de mener vil være problematisk på flere vis, noe også departementet har påpekt.

I tirsdagens stortingsdebatt understrekte KrFs Steinar Reiten derfor behovet for en grundig utredning.

– Det gjelder forhold som hvordan en slik ordning kan tilpasses trafikklyssystemet, hvordan forutsigbarheta for næringa skal ivaretas, og hvordan ordninga kan rammes inn for å sikre tildeling etter objektive kriterium, sa Reiten – som også ga uttrykk for at han var kritisk til fremgangsmåten i denne saken.

– Vi vil på generelt grunnlag advare mot en praksis der representantforslag blir fremmet med en hensikt om å finne løsninger for enkeltforetak som aktivt søker om det. Som politikere er vi valgte ombud med ansvar for å ivareta interesser til alle aktører, i ei næring der konfliktnivået ofte er høyt og kampen om ressursgrunnlaget er hard, sa Reiten.

KrFs representant i næringskomiteen på Stortinget Steinar Reiten. Foto: Stortinget

Sak til våren

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) satser på å komme tilbake til Stortinget med en sak til våren neste år.

– Det er viktig for meg å forvalte de store offentlige verdiene som en laksekonsesjon er, på et ordentlig vis. Da vi sa nei til Primex, var det fordi bedriften ønsker å leie billige laksekonsesjoner. Jeg er langt mer positiv til en generell ordning, som komiteens flertall peker på her, sa Ingebrigtsen fra Stortingets talerstol.

Myrseth har tidligere kritisert statsråden for å være passiv og lite løsningsorientert i denne saken, noe Ingebrigtsen avviste fra talerstolen.

– I dette tilfellet var det en enkeltbedrift som søkte om å leie billige laksekonsesjoner fordi bedriften var i økonomiske problemer. Nå ser jeg i mediene at man har fått en lykkelig løsning så langt, med at bedriften, som andre, har skaffet seg ny kapital og nye eiere, og skal kjøpe fisk fra oppdrettsselskap for å få stabil tilgang på råstoff. Det synes jeg er en god ordning, og de som står bak bedriften fortjener ros for at de har fått til en videre utvikling. Så vil tida vise om vi kommer opp med gode forslag til hvordan vi kan få til en generell utleieordning, men det får Stortinget anledning til å behandle neste år, sa fiskeriministeren.

Enstemmig vedtak

Etter debatten tirsdag fikk ikke Stortinget behandlet saken ferdig. Avstemning ble utsatt til torsdag.

Like etter klokka 14 torsdag fattet Stortinget enstemmig følgende vedtak:

"Stortinget ber regjeringen om å utrede en ordning med utleie av tidsbegrensede akvakulturtillatelser for å sikre egenproduksjon i fiskeindustrien."