Buss og ferge kan rammes hardt av streik fra kommende helg, melder NRK Nordland. Både LO og YS varsler at flere tusen som arbeider i kollektivtrafikken på vei og sjø kan tas ut i streik fra søndag.

Tirsdag varslet LO at hvis partene ikke blir enige innen fristen, vil 23.548 arbeidstakere i NHO-bedrifter streike fra arbeidstidens begynnelse, senest fra kl. 06.00, søndag 11. april.

LO og YS har valgt å ta ut en rekke kollektivtrafikk tilbud i flere fylker. Unibuss, Fjord1 og Norled er blant transportbedriftene som er tatt ut.

Avhengig av ferge

I øykommunen Herøy, vil en eventuell streik ramme hardt.

– Vi må respektere streikeuttaket, men det er klart at det rammer oss som kun har båten som vår vei, sier Herøy-ordfører Elbjørg Larsen (Ap).

En fergestreik vil kunne ha store konsekvenser for lakseslakteriet til Mowi Herøy. I perioder kjørers det 20 trailere med laks per døgn som skal til kunder i Europa fra slakteriet.

Kan få konsekvenser

– Alle skjønner at når transportkapasiteten går ned, så kan det over tid få konsekvenser. For oss kan kan det bety at vi må redusere produksjonen, sier fabrikksjef Gunnar Hamarsland ved Mowi Herøy, til kanalen.

På spørsmål fra NRK om dette kan bety permitteringer, sier han:

– Reduserer vi aktiviteten, så blir det ditto færre i arbeid. Men det tar jo litt tid før vi kan se hvordan dette slår ut.