Denne uken lanserer The Ocean Cleanup sitt nye oppsamlingssystem, System 002 (med kallenavnet «Jenny»), som markerer neste steg på veien mot den hollandske organisasjonens hårete mål.

De ambisjoner om å rydde opp 90 prosent av verdens flytende havplast innen 2040.

Selskapet Mørenot opplyser i en nøkkelrolle i design, produksjon og testing av systemet som senere denne måneden skal testes ut i et stort søppelfelt i Stillehavet.

Går alt etter planen, vil systemet bidra med å rense opp et område av det store søppelfeltet tilsvarende en fotballbane – hvert 15. sekund. The Ocean Cleanup lyktes i 2019 med å samle plast i Stillehavet med en tidligere utgave av systemet, som nå er blitt videreutviklet.

Mørenot har vært med å designe og produsere oppsamlingssystemet System 002 for hollandske The Ocean Cleanup. I slutten av juli 2021 skal den sette kursen mot det store søppelfeltet i Stillehavet. Foto: Tony Hall

Viktig rolle

The Ocean Cleanup er en ideell organisasjon som utvikler avansert teknologi for å rense verdenshavene for plast ved hjelp av rensebåter i elver og havrenseanlegg. Den ideelle organisasjonen ble etablert av den unge nederlenderen Boyan Slat i 2013.

- Mørenot leverer løsninger for bærekraftig høsting av havets ressurser og vi derfor er utrolig stolte av at vi med norsk teknologi og kompetanse spiller en viktig rolle i verdens største havopprydning, sier Arne Birkeland, konsernsjef i Mørenot i meldingen.

Han viser til at selskapet har tatt i bruk kompetanse fra deres lange historie som leverandør av utstyr til fiskeri- og havbruksnæringen. Mørenot er til stede på 17 lokasjoner i Norge, fra Karmøy i sør til Båtsfjord i nord. Selskapet har også 10 lokasjoner i Nord-Amerika, Europa og Asia.