Hun er en av åtte unge ambassadører fra sjømatnæringen som i løpet av de neste dagene skal dele sin kunnskap om fiskeri og havbruk med niendeklassinger i hovedstaden.

Det er Kigok kunnskapssenter og opplæringskontor på Inndyr i Nordland, som arrangerer turneen og prosjektet som har fått navnet Marine Takeover, den 12.–15. februar.

Ambassadørene de tar med seg sørover til hovedstaden er lærlinger i sjømatnæringen og elever ved Meløy videregående skole på naturbruk, fiske og fangst og akvakultur.

– Et rått yrke

Tora Karlsen er en av ambassadørene, og lærling hos oppdrettsselskapet Cermaq. Hun anbefaler flere unge å vurdere fiskeri og havbruk som utdanningsvei:

– Jeg synes dette er et rått yrke, og dere burde prøve, oppfordrer Tora, som har ett år igjen før hun tar fagbrev som røkter.

. Havbrukslærling Tora Karlsen fra Meløy gleder seg til å presentere næringen for ungdom i Oslo. Foto: Privat

Hun trives godt som lærling hos Cermaq, og hun håper og tror at besøket som ambassadører på skolene i hovedstaden vil gi ungdommen der et bedre innblikk i hva havbruksnæringen står for.

– De fleste kjenner best til de negative omtalene som har vært, så jeg tror at det er nyttig at vi får fortelle om våre egne erfaringer, sier Tora til IntraFish. Selv valgte hun denne utdanningen fordi hun ønsket seg et praktisk yrke, og gjerne ville jobbe ute i naturen.

– Jeg var ganske skolelei etter ungdomsskolen, forteller hun ærlig.

– Vi fikk besøk av en dame fra oppdrettsnæringen på skolen, og jeg ble inspirert av det hun kunne fortelle om mulighetene. Så da bestemte jeg meg for at dette var verdt å forsøke. Nå er jeg lærling, og har fine dager ute på matfiskanlegget, forteller Tora.

- Artig mulighet å få

Marthe Øijord, fra samme skole som Tora, gleder seg også til å presentere havbruksnæringen for ungdommene i Oslo.

– Det er veldig artig å få muligheten, og det er fint at skolene i Oslo vil ta imot oss. Litt skummelt er det selvfølgelig, men vi håper at vi skal kunne lære ungdom litt mer om hva vi gjør, og hvilke muligheter som finnes, sier Marthe til Fiskeribladet. (Saken fortsetter under)

Marthe Øijord er en av åtte ungdommer fra Nordland som reiser til Oslo for å lære niendeklassinger i hovedstaden om sjømatnæringen. Foto: Privat

Marine Takeover

– Elevene er engasjert av Kigok for å delta på rekrutteringsarbeid, som skolebesøk, messer og leirer, utvikle materiell og møte barn og ungdom på deres premisser, forklarer Isabel Hansen, prosjektmedarbeider i Kigok.

I Oslo skal ambassadørene presentere havbruk og fiskeri, samt utdanningsvalg innen ulike områder av sjømatnæringen. Ambassadørene forteller om hvorfor de valgte som de gjorde, og svarer på noen myter om næringen.

Prosjektet avsluttes kommende helg, lørdag 15. februar med invitasjon til visningssenteret The Salmon på Tjuvholmen, der både elever og foreldre vil få omvisning og en smakebit av havets delikatesser.

Ungdommene gleder seg

Kigok har som mål å bidra til balansert kunnskap om fiskeri og havbruk når det gjelder sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft.

– God bruk av de marine ressursene er viktig for hele landet, og det er nødvendig å få flere ungdommer på laget, opplyser prosjektmedarbeideren.'

Og ungdommene? Jo de gleder seg til turen, og håper de skal kunne bidra med å belyse mulighetene som finnes i næringen.

– Håpet er at flere skal få opp øynene for hva sjømatnæringen egentlig er, slår Marthe fast.

Les også: